Rechter: LHBT+’ers mogen niet geweigerd worden in Amerikaanse (pleeg)zorg

Een door de regering-Trump ingevoerd beleid dat zorgverleners het recht gaf om LHBT+’ers te weigeren vanwege ‘religieuze gronden’ is door twee verschillende rechters tegengehouden. Het afgewezen beleid zou ook invloed hebben gehad op de mogelijkheid voor koppels van hetzelfde geslacht om pleegouders te worden of om kinderen te adopteren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De rechtszaak werd door verschillende staten en organisaties aangespannen. Het nieuwe beleidsvoorstel zou verschillende soorten zorgverleners en andere diensten het recht geven om LHBT+’ers te weigeren vanwege ‘religieuze gronden’. Het nieuwe beleid zou ingevoerd worden vanwege een toenemend aantal klachten van zorgverleners die tegen hun geloof in zorg zouden moeten verlenen aan LHBT+’ers.

Het nieuwe beleid is door een federale rechter van tafel geveegd, omdat het ongrondwettelijk zou zijn. Daarnaast zou de toename van klachten ook niet waar zijn. Volgens de rechter was slechts zes procent van de aangehaalde klachten gerelateerd aan de overtuiging van een zorgverlener.

De door de regering-Trump beoogde beleidswijziging zou ingaan tegen een beleid dat door diens voorganger, Barack Obama, was ingevoerd om LHBT+’ers te beschermen. Het schrappen van de antidiscriminatiewetten werd bij de aankondiging toegejuicht door (christelijk-)conservatieve organisaties. Tony Perkins van de conservatieve Family Research Council reageerde toen opgetogen: “Dankzij president Trump kunnen liefdadigheidsinstellingen nu in alle vrijheid zorgen voor hulpbehoevende kinderen volgens hun religieuze overtuigingen. De realiteit is dat kinderen het best een vader en een moeder kunnen hebben. Dit is goed nieuws voor kinderen, biologische moeders en families die met een organisatie willen werken, zonder dat ze door de overheid gediscrimineerd worden.”

De regering-Trump gaat zich beraden op eventuele vervolgstappen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen