Radicaal-rechtse anti-LGBT+-partij wint Oostenrijkse verkiezingen

De radicaal-rechtse FPÖ heeft de Oostenrijkse parlementsverkiezingen gewonnen. De partij verzet zich fel tegen de “transgender-hersenspoeling” van de samenleving en wil dat er geen belastinggeld wordt besteed aan “queer-experimenten”. Ook is de partij tegen het inmiddels ingevoerde homohuwelijk.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Onder leiding van lijsttrekker Herbert Kickl heeft de FPÖ 28,8 procent van de stemmen gewonnen en is daarmee de grootste. Het is de eerste keer dat de radicaal-rechtse partij de verkiezingen wint. De christendemocratische ÖVP kreeg 26,3 procent van de stemmen.

De FPÖ heeft zichzelf gepositioneerd als tegenstander van wat zij noemen "gender-ideologie", "transgender-hersenspoeling" en "queer-experimenten". In hun partijprogramma veroordelen ze openlijk initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van genderdiversiteit. Ze betogen dat er een "afschaffing van de twee biologische geslachten" plaatsvindt, die volgens hen de traditionele sociale orde ondermijnt. Zo was de huidige lijsttrekker Kickl tegen de invoering van het homohuwelijk. Hierover zei hij: "Nu is er gelijke behandeling voor iets wat niet gelijk is." Hij vindt dat het huwelijk tussen een man en een vrouw wettelijke bescherming verdient,.

Andere scherpe kritiek van de FPÖ betreft LGBT+-initiatieven in het onderwijs. Ze zijn fel tegen seksuele voorlichting die onderwerpen als genderdiversiteit of seksuele oriëntatie bespreekt. Ze noemen dit de "vroeg-seksualisering" van jongeren, een concept overgewaaid uit extreem-conservatieve kringen in de Verenigde Staten.

Zoals in hun recente programma duidelijk wordt, verzetten ze zich specifiek tegen activiteiten zoals dragqueen-voorleesmiddagen voor kinderen. De partij noemt dit een vorm van "indoctrinatie" en stelt: "Dragqueens hebben niets te zoeken op scholen en kleuterscholen."

Naar aanleiding van zo'n voorleesmiddag in 2022 sprak een prominent partijlid over “globohomo”. Dit is een term uit de online extreemrechtse blogcultuur die verwijst naar een samenzweringstheorie waarbij er een wereldwijde homoseksuele elite is die de samenleving zou willen veranderen. Ook maakte een parlementariër dit jaar een video waarin hij regenboogvlag in de prullenbak gooit.

Toch lijkt de partij ook steun te hebben onder Oostenrijkse homoseksuelen. Een niet-representatieve peiling onder gebruikers van datingplatform Romeo (voorheen “Planetromeo”) is de FPÖ de populairste partij (29%), gevolgd door de sociaaldemocraten (21%).

Coalitie

Omdat de FPÖ niet de meerderheid heeft, moet er een coalitie gevormd worden met andere partijen. De meeste partijen hebben aangegeven niet met de radicaal-rechtse partij te willen samenwerken. Volgens Oostenrijkse media is de christendemocratische ÖVP op zoek naar een manier om met de FPÖ samen te kunnen werken zonder de controversiële leider Herbert Kickl als premier te hoeven benoemen.

De FPÖ werkt op Europees niveau samen met andere radicaal-rechtse partijen, waaronder de PVV (Nederland), RN (Frankrijk), Vox (Spanje), Vlaams Belang (België) en Viktor Orbáns partij Fidez.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen