Protest tegen Hongaars anti-LGBT+-beleid tijdens Boedapest Pride

Volgens Hongaarse media marcheerden ruim 30.000 mensen tijdens Boedapest Pride om te protesteren tegen de Hongaarse anti-LGBT+ wetgeving. Onder de deelnemers waren ook ambassademedewerkers van verschillende Westerse landen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Onder meer de Amerikaanse ambassadeur sprak zich uit over het gebruiken van angst als wapen tegen de LGBT+-gemeenschap. Volgens de Guardian zou de Amerikaanse ambassadeur in het Hongaarse parlement spreken, maar werd deze speech door de voorzitter van het parlement geblokkeerd. Nu hield hij de speech bij een Pride-gerelateerd evenement. "Tijdens een Pride-mars die vorig jaar door Hongaren in Pécs werd georganiseerd, liep ik samen met een vriend, een mede-ambassadeur en, net zoals ik, een ouder”, citeert de Guardian.

“De camera’s van de door de overheid gecontroleerde media waren op mij gericht – zoals ze nu zijn – en filmden ons terwijl hij mij aan zijn vijfjarige kind voorstelde. 

“Het nieuws van die avond berichtte over het ‘spotten’ van mijn interactie met dit kind, en beschreef op sinistere wijze dat ik werd betrapt op ‘interactie met kinderen’. Ze hoefden de zin niet af te maken, ze lieten de angst de rest doen.”

44 ambassades ondertekenden ter gelegenheid van Pride een statement om de Hongaarse LGBT+-gemeenschap een hart onder de riem te steken. Ook de Poolse ambassadeur schaarde zich achter deze verklaring, waarin onder meer het "belangrijke werk" van LGBT+-rechtenactivisten werd benadrukt.

De positie van de LGBT+-gemeenschap in Hongarije staat al jaren onder druk. Zo werd de wettelijke erkenning van trans personen afgeschaft. Ook voerde het land een LGBT+-propagandawet in, waarin de expressievrijheid van de gemeenschap in bijvoorbeeld de media drastisch wordt beperkt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen