Pride: veilig vrijen op de agenda

Het is bijna weer zo ver: Pride Amsterdam! Van 27 juli tot en met 4 augustus zijn er diverse Pride activiteiten zoals Pride Park, Pride Walk en natuurlijk de Canal Parade. Naast een geweldig feest is dit ook een mooi moment om bij andere zaken stil te staan. Zo is veilige seks een onderwerp wat we niet vaak genoeg kunnen benadrukken. In Nederland alleen al komen er bijvoorbeeld jaarlijks 800 nieuwe hiv-patiënten bij.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Soa’s in Nederland
Wist je dat in Nederland ruim 100.000 mensen jaarlijks een soa oplopen? Dit maakt onveilige seks vandaag de dag nog steeds een onderwerp wat niet vergeten mag worden. Chlamydia komt het meeste voor, gevolgd door genitale wratten, herpes genitales, gonorroe en tot slot hiv. Over dit laatste virus vertellen we je specifiek wat meer. Hiv komt in Nederland het meeste voor bij mannen die seks hebben met mannen. Het grote probleem met hiv is dat je zonder dat je het merkt besmet kan zijn. Zonder behandeling kan dit uiteindelijk uitmonden in het aidsvirus.

Hiv symptomen
Hoe eerder je hiv herkent, hoe eerder je met een behandeling kan starten. Zo kan je ernstige klachten en gevolgen voorkomen. De symptomen van hiv zijn erg verschillend per persoon. De meest voorkomende hiv symptomen in de eerste 2 tot 4 weken lijken op griep. Zo kan je last hebben van uitslag op het lichaam, koorts, keelpijn of hoofdpijn. Bij een gevorderde hiv infectie kan je last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, gewichtsverlies en misselijkheid. Na de eerste symptomen kan hiv maanden of jaren geen symptomen vertonen. Het virus is dan wel actief en brengt schade aan het immuunsysteem aan. Als hiv in het laatste stadium komt (niveau 3) wordt het aangeduid als aids.

Twijfel je? Dit moet je doen
Hiv is overdraagbaar via bloed (bijvoorbeeld drugsgebruik of besmette naalden), sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Bij onveilig seksueel contact behoor je dus tot een risicogroep en het is altijd aan te raden om een soa-test te doen. Wil je of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan, dan is een zelftest een alternatief.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen