Poolse onderwijsminister maakt excuses aan LGBT+'ers voor nazivergelijking

"Het was niet mijn bedoeling om iemand te beledigen, ook niet mensen uit de LGBT+-gemeenschap." Zo verontschuldigt de Poolse minister van onderwijs zich voor een vergelijking met het nazigedachtegoed. Daarvoor moest hij wel voor de rechter gesleept worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een hoogleraar van de universiteit van Warschau vond uitspraken die minister Przemysław Czarnek in de verkiezingscampagne van 2020 deed discriminerend en diende een aanklacht tegen hem in. Czarnek beweerde namelijk dat de "LGBT+-ideologie", zoals hij het noemt, voortkomt uit het nationaalsocialisme. Ook zei hij dat LGBT+'ers "geen normale mensen zijn".

De aanklacht deed professor en jurist Jakub Urbanik al in 2020. Wat er in de juridische procedure is gebeurd is niet duidelijk, maar het is opvallend dat de minister twee jaar later excuses maakt. "Het was niet mijn bedoeling om iemand te beledigen, ook niet mensen uit de LGBT+-gemeenschap, in het bijzonder prof. Jakub Urbanik," schrijft de minister op Facebook. Daaraan voegt hij toe dat hij wel achter zijn standpunten blijft staan.

Urbanik heeft nog niet op de excuses van de minister gereageerd.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen