Poolse Gay Pride loopt gewelddadig af

Gay Pride, Polen, Lublin, Demonstranten, homofobie, politie, LHBT, LHBT+, LHBTI, LGBT, holebi, Europa, Outtv, demonstratie, gelijke rechten, geweld, anti-homo geweld
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Zaterdag vond de eerste Gay Pride van Lublin plaats, die in eerste instantie werd verboden door de burgermeester. Vanwege de uitspraak van een rechter mocht de demonstratie van diverse homo-organisaties echter gewoon doorgaan. Ruim duizend LHBT-activiteiten paradeerden door de stad, eisend voor gelijke rechten. Zo'n 300 tegendemonstranten verstoorden de parade door hen met stenen en vuurwerk te bekogelen.
 
De aanwezigheid van een grote hoeveelheid politieagenten wist de situatie zodanig aan te pakken waardoor het niet verder escaleerde (de politie zette meerdere malen traangas in). Uiteindelijk werden er tientallen personen aangehouden. De burgermeester van Lublin liet weten dat er slecht enkele personen licht gewond raakten, mede dankzij het politieoptreden.
 
In het katholieke Polen blijft homoseksualiteit nog altijd een gevoelig onderwerp. Zo is het land een van de weinige Europese landen die nog geen wettelijke erkenning van homostellen kent. Vorig jaar stemde het Poolse parlement ook tegen de invoering van het geregistreerde partnerschap voor homostellen. Hoewel er een aardig aantal vergunningen zijn afgegeven in twaalf Poolse steden voor Gay Prides afgelopen zomer, klagen homo-organisaties over een toenemend vijandig klimaat in het land.
 
 
Bron: Gaysite
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen