'Politie Sidney sloeg jarenlang homoseksuelen in elkaar'

Politieagenten in Sidney hebben zich jarenlang schuldig gemaakt aan het in elkaar slaan van homoseksuele mannen. Ook daders van haatmisdrijven werden bewust niet vervolgd. Dat vertelt een voormalig agent in het Australische tv-programma Under Investigation.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Als jong agent maakte Mark Higginbotham in de jaren '80 geregeld mee dat zijn collega's gingen "potenrammen". Ze gingen dan naar een plek waar vaak homoseksuele mannen kwamen, om ze vervolgens in elkaar te slaan. 

Agent Higginbotham was zelf ook bij het politiegeweld aanwezig. Zo vertelt hij dat hij met een groepje collega's naar openbare toiletten in een park ging. "Met de wapenstokken getrokken stak de politie het park over. Uiteindelijk renden de leidende agenten naar de toiletten." Daar probeerden de aanwezige homoseksuelen te vluchten voor de agenten. "Uiteindelijk realiseerde ik dat dit het slaan van homo's was, met aluminium wapenstokken, door geüniformeerde agenten die dienst hadden," aldus de oud-agent.

Ook verdachten van geweld tegen homoseksuelen werden door het politiecorps vrijgelaten, meent Higginbotham. Toen hij zelf ooit wél een verdachte van een haatmisdrijf wilde arresteren, werd hij zo onder druk gezet dat hij de verdachte weer moest vrijlaten. 

Uiteindelijk is Higginbotham vertrokken bij de politie. Zelf zegt hij niet meegedaan te hebben aan het geweld. Hij hoopt dat andere oud-collega's net zoals hij een boekje over het geweld kunnen opendoen. "Het was fout. Het was duidelijk verkeerd om iemand met een stok te porren en op het hoofd te slaan. Daar is geen morele discussie over mogelijk. Het is lelijk, het is fout. Het is crimineel. En het is gedaan in politie-uniform."

De autoriteiten van deelstaat New South Wales doen inmiddels onderzoek naar geweld tegen de LGBTQ+-gemeenschap vanaf de jaren '70. Ook politiegeweld is onderdeel van het onderzoek. Zeker 23 dodelijke misdrijven tegen homomannen en transgender vrouwen zijn nooit opgelost.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen