Polen: Joodse leiders spreken zich uit tegen stigmatisering LGBT-gemeenschap

Leiders uit de joodse gemeenschap in Warschau spreken zich fel uit tegen de ‘’dehumaniserende’’ retoriek jegens de LGBT-gemeenschap. Het Bestuur van de Joodse Gemeenschap van Warschau schreef onder andere dat Poolse politici niks hebben geleerd van de tragische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en spreekt zich daarom nadrukkelijk uit ter verdediging van LGBT'ers.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een van de veelbesproken onderwerpen binnen de campagnes voor de Poolse presidentsverkiezingen later deze maand draait om LGBT-rechten. De huidige president en bondgenoot van de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), Andrzej Duda, beschouwt wat hij ‘’LGBT-ideologie’’ noemt als een buitenlandse invloed die de traditionele waarden zou beschadigen. Duda noemde de ‘’LGBT-ideologie’’ schadelijker dan communisme. Daarnaast beloofde hij lesmateriaal met betrekking tot de LGBT-gemeenschap te verbieden op scholen.

Reuters meldt dat joodse leiders in Warschau zich nu uitspreken tegen de anti-LGBT retoriek. "We hebben gezien dat politici ... op cynische wijze ondernemen om vijandigheid en haat jegens LGBT-personen te smeden", schreef het Bestuur van de Joodse Gemeenschap van Warschau in een brief. "Wij Joden - de afstammelingen van overlevenden van de Holocaust - kunnen en zullen niet onverschillig blijven voor woorden die LGBT-mensen dehumaniseren", schreef het bestuur en zei dat politici de lessen van de Tweede Wereldoorlog niet hebben geleerd.

Duda's campagnewoordvoerder Adam Bielan vertelde dinsdag (16 juni) aan het Super Express-roddelblad dat Duda niet homofoob was. "De president verdedigt de rechten van gezinnen om te beslissen hoe hun kinderen worden opgevoed ... Net als de overgrote meerderheid van de Polen is hij tegen de adoptie van kinderen door homoseksuele stellen", zei Bielan. "Ik denk niet dat je die opvattingen homofoob zou kunnen noemen"

De belangrijkste tegenstander van Duda is de liberale burgemeester van Warschau, Rafal Trzaskowski, die kritiek kreeg op de introductie van onderwijs over LGBT-zaken op scholen in de Poolse hoofdstad.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen