Pokémon Go-achtige app helpt Filipijnse LHBT’ers bij zoektocht naar condooms

De app is ontwikkeld door belangenorganisatie LoveYourself en heet The Safe Spaces. Het idee voor de app kwam toen de LHBT-community en gezondheidsraad van het land merkten dat er slechte toegang is tot condooms. Vinn Pagtakhan, oprichter en directeur van LoveYourself zegt dat vrijwilligers de app hebben ontworpen, geïnspireerd door Pokemon GO, dat een hit was in de Filipijnse hoofdstad Manila.

The Safe Spaces laat bezoekers op een kaart zien waar ‘sex positive places’ gratis condooms en glijmiddel aanbieden, zonder te oordelen. De app gebruikt discrete logos en gebruikers kunnen zo zien welke dispenser het dichtst in de buurt is. “We hadden in de eerste maand 1000 downloads,” zegt Pagtakhan. “Nu hebben we er bijna 10.000 en 72 partners verdelen 1000 condooms in minder dan een week.”

De Filipijnen heeft een van de hoogste aantallen hiv-infecties ter wereld. Vooral mannen die seks hebben met mannen, en transvrouwen lopen risico. Het niet gebruiken van condooms is een van de grootste redenen dat er zoveel meer infecties zijn dan in de rest van de wereld. Het weinige gebruik van condooms komt bijvoorbeeld doordat gezondheidsorganisaties bij wet geen gratis condooms uit mogen delen aan minderjarigen, en het feit dat minderjarigen geen hiv-test mogen doen zonder toestemming van hun ouders.

Met deze safe spaces wil LoveYourself aan het einde van het jaar 150 uitdeelpunten hebben in hoofdstad Manila. De app en safe spaces moeten uiteindelijk een plek voor de promotie van seksuele gezondheid worden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen