Pete Buttigieg stopt campagne en stapt uit verkiezingsrace

De eerste openlijk homoseksuele presidentskandidaat Pete Buttigieg ziet geen heil meer in zijn race naar het Witte Huis en staakt zijn campagne. Buttigieg viel op vanwege zijn geaardheid, maar was niet bij iedereen in de LGBT+-gemeenschap geliefd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De beslissing om de handdoek in de ring te gooien heeft de Buttigieg genomen na het slechte resultaat in de voorverkiezing in de staat South Carolina, waar hij vierde werd, ver onder zijn grootste concurrent Joe Biden. In de kleinere staten Iowa en New Hampshire deed Buttigieg het beter, in die eerste staat won hij zelfs. Toch bleek al snel dat het voor Buttigieg moeilijk was om Afro- en Latijns-Amerikaanse stemmers aan zich te binden, wat zijn slechte resultaat in South Carolina kan verklaren. In die staat was een meerderheid van de kiezers Afro-Amerikaans.

“Vandaag is het moment van de waarheid… en die waarheid is dat het pad voor onze campagne te smal is geworden. We moeten erkennen dat op dit moment de manier waarop we kunnen blijven geloven in onze idealen, de partij en het land verenigen, uit de race stappen is,” zei Buttigieg in zijn afscheidsspeech, de nadruk leggend op het feit dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt door te stoppen. Hij bedoelt daarmee dat een gematigde kandidaat, zoals Joe Biden, zonder Buttigiegs concurrentie nu meer kans heeft om de veel linksere Bernie Sanders te verslaan. “Ons doel is altijd geweest om te helpen Amerikanen samen te brengen om Donald Trump te verslaan.”

Pete Buttigieg viel op, aangezien hij de eerste openlijk homoseksuele presidentskandidaat ooit was in de Verenigde Staten. De voormalig burgemeester van het middelgrote stadje South Bend in Indiana gold als een van de meer ‘gematigde’ kandidaten voor de Democratische nominatie. Hoewel Buttigieg openlijk voor zijn geaardheid uitkwam, had hij soms moeite om de LGBT+-gemeenschap aan zich te binden. Zo annuleerde zijn partner een campagnebijeenkomst in een gaybar vanwege een strippaal en kreeg hij regelmatig het verwijt ‘niet gay genoeg’ te zijn. Daarmee bedoelden critici dat hij ‘te conservatief voor een LGBT+’er’ of ‘hetero-normatief’ over zou komen. 

Ook kreeg hij wind van voren door de groep ‘Queers against Pete’ die hem verweten dat de standpunten waarmee hij campagne voerde schadelijk zouden zijn voor de gemeenschap. Op Buttigieg's aankondiging de campagne te staken reageert de groep: ‘Wij verwelkomen het nieuws dat [hij] zijn campagne staakt. Wij begonnen ons collectief om aandacht te vragen voor de manieren waarop Mayor Pete's platform de kwetsbare LGBTQ2IA+-gemeenschap hard zal raken: van zijn weerstand tegen een algemene zorgverzekering en het decriminaliseren van illegaal de grens oversteken, tot het niet kwijtschelden van studentenschulden en dat het hem niet lukt om kritiek van Black Lives Matter in South Bend te weerleggen.’

Morgen, op het zogeheten ‘Super Tuesday’ zal duidelijk worden wie de grootste kanshebbers voor de Democratische nominatie worden. Naar verwachtingen zal het gaan tussen Bernie Sanders en Joe Biden. Ook de miljardair Mike Bloomberg probeert een gooi te doen naar de nominatie.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen