Paus hekelt "sfeer van flikkerigheid" in Vaticaan, gebruikt opnieuw homofobe term

Volgens Paus Franciscus hangt er een "sfeer van flikkerigheid" in het Vaticaan. Dat zei de Kerkelijk leider volgens een Italiaans persbureau binnenskamers. De uitspraak is het tweede incident in korte tijd waarbij de Paus homofobe terminologie gebruikt.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens persbureau ANSA zou de Paus binnenskamers hebben gezegd dat hij vindt dat homoseksuelen in het Vaticaan niet uitgenodigd moeten worden bij seminars van de priesteropleiding. Er hangt volgens de Paus namelijk een "sfeer van flikkerigheid" in het Vaticaan, waar het hoofd van de Katholieke Kerk geen fan van is. Ondanks dat homoseksuelen die priester willen worden volgens de Paus wel "goede jongens zijn", moeten ze volgens hem eerst een "spirituele reis" maken of een psycholoog bezoeken. Homoseksuelen zijn volgens de Paus gedoemd om te falen in het priesterschap.

Het Vaticaan laat in een reactie weten dat de Paus in het gesprek juist de gastvrije aard van de Kerk voor homoseksuelen benadrukte. Over het gebruik van de homofobe termen zegt het Vaticaan niets. 

Dat er opnieuw informatie uitlekt over de homofobie van de Paus is pijnlijk voor het Vaticaan. De Paus werd eind mei al in verlegenheid gebracht toen een gesprek uitlekte waarin hij een homofoob scheldwoord gebruikte. Toen zei het Vaticaan dat de Paus "nooit de bedoeling had om een belediging te maken of om zichzelf in homofobe termen uit te spreken."

Paus Franciscus probeert de afgelopen jaren om de Kerk meer open te stellen voor mensen uit de LGBT+-gemeenschap. Toch moet hij schipperen tussen de vooruitstrevende en de conservatieve opvattingen in zijn Kerk. Zo hoeven Afrikaanse bisschoppen homokoppels niet te zegenen, waarvoor de Paus wel pleitte.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen