Pakistan biedt hulp voor transgender personen tijdens pandemie

Een hoge functionaris in Karachi, de grootste stad van Pakistan, heeft de transgendergemeenschap op het hart gedrukt dat ze medische hulp krijgen tijdens de Covid-19-crisis.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

“We zijn eraan gecommitteerd om [transgender personen] alle nodige hulp te geven,” liet functionaris Iftikhar Shalwani volgens Human Rights Watch (HRW) weten aan verschillende verslaggevers. Volgens Shalwani zijn transgender personen onderdeel van de Pakistaanse samenleving en zullen niet buitengesloten worden.

Pakistan kent al meer dan duizend bevestigde gevallen van mensen die besmet zijn met het coronavirus. De toezegging van de functionaris aan transgender personen is belangrijk, aangezien deze gemeenschap in Pakistan nog vaak te maken krijgt met discriminatie. Ook op medisch vlak; zo weigerde een ziekenhuis in 2016 een neergeschoten transgender activist te behandelen.

Toch is Pakistan relatief progressief als het gaat om transgenderrechten. In 2018 nam het parlement een wet aan die discriminatie tegen transgender personen illegaal maakt, en hun rechten wat betreft medische zorg extra benadrukt.

Human Rights Watch benadrukt dat, nu Shalwani publiekelijk zijn toewijding aan de transgendergemeenschap heeft beloofd, het stadsbestuur moet handelen om alle gezondheidszorg wat betreft Covid-19 toegankelijk te maken voor iedereen, zonder discriminatie. Verder roept de organisatie de overheid op reclamecampagnes te maken om te benadrukken dat iedereen het recht op gezondheidszorg heeft.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen