Paarse Vrijdag voor het eerst ook op de basisschool

Paarse Vrijdag vindt op 11 december 2020 voor het eerst ook plaats op basisscholen in heel Nederland. Paarse Vrijdag is de dag waarop honderdduizenden scholieren en studenten paars dragen om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent of op wie je verliefd wordt. Dat meldt het COC.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Basisscholen in heel het land doen mee aan deze eerste editie van Paarse Vrijdag in het primair onderwijs. Maar liefst 500 basisscholen bestelden de afgelopen weken een actiepakket bij het COC, met daarin onder meer knutselspullen, paarse schminkstiften, posters met gedichten, een prentenboek, een boekenlijst en lesideeën om met het onderwerp aan de slag te gaan. Naar aanleiding van gedichten als Op wie ben ik? en een prentenboek als Het lammetje dat een varken is kunnen leerlingen en docenten met elkaar in gesprek over diversiteit. De 500 actiepakketten zijn inmiddels uitverkocht, maar basisscholen kunnen nog wel een digitaal pakket downloaden.
 
Door een positieve sociale norm te stellen - namelijk dat iedereen anders is, en dat diversiteit de school en de samenleving leuk maakt - draagt Paarse Vrijdag bij aan een veilig schoolklimaat voor iedereen. Dat is juíst belangrijk voor kinderen in de basisschoolperiode, waarin zij zichzelf en de wereld om zich heen aan het ontdekken zijn.
 
Duizend middelbare scholen en mbo’s
Natuurlijk wordt Paarse Vrijdag op 11 december ook voor de elfde keer gevierd op middelbare scholen en mbo’s in heel Nederland. Honderdduizenden scholieren op zeker 1000 middelbare scholen en mbo’s dragen paars voor acceptatie van iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, -expressie, geslachtskenmerken of welke achtergrond dan ook.
 
De GSA’s van COC’s Gender & Sexuality Alliance Netwerk organiseren daarnaast op vrijdag tal van activiteiten, uiteenlopend van het paars versieren van de school en het geven van voorlichting, tot het onthullen van genderdiverse toiletten op school. Ook presenteren GSA’s op Paarse Vrijdag concrete plannen om, aan de hand van de Onderwijsstandaard, aan de slag te gaan met het thema acceptatie op hun school.
 
Deze meer activistische insteek past in het thema van Paarse Vrijdag 2020: ‘Sta op!’ Op de Paarse Vrijdag-posters staan mondige leerlingen en studenten, die opstaan ‘voor respect’, ‘voor rechtvaardigheid’ en ‘voor een inclusief beleid’.
 
LHBTI-leerlingen hebben het regelmatig best zwaar op de middelbare school: ‘homo’ is nog steeds het meest gebruikte scheldwoord, LHBTI scholieren worden tot vier keer vaker dan gemiddeld gepest en ze voelen zich regelmatig buitengesloten door medeleerlingen. Het gaat beter op scholen met een GSA, waar diversiteit de norm is en waar, bijvoorbeeld door Paarse Vrijdag, op een positieve manier aandacht is voor LHBTI’s.
 
Het hele onderwijsveld kleurt dit jaar paars op 11 december, want ook op universiteiten en hbo’s wordt dit jaar voor het eerst Paarse Vrijdag gevierd. COC en Student Pride NL sloegen daarvoor de handen ineen. Met een Paars Manifest vragen studenten aandacht voor zaken als veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI’s in het hoger onderwijs.

 

Bron: COC Nederland
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen