Paar honderd mensen vieren Pride in Kiev: eerste sinds Russische invasie

Temidden van de oorlog in het land hebben een paar honderd Oekraïners Pride gevierd in de hoofdstad Kiev. Ondanks een fikse regenbui en homofobe tegendemonstranten streden de deelnemers voor acceptatie en partnerschapsrechten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Prideviering was de eerste sinds Rusland de grootschalige invasie in het land begonnen is. Persbureaus berichten over zo'n vijfhonderd deelnemers. Onder de deelnemers waren ook militairen die verlof kregen om aan de mars deel te nemen. Veel van de militairen droegen een insigne met een eenhoorn, het teken van LGBT+'ers in de Oekraïense strijdkrachten. 

Toch was de Pride-optocht lang niet hetzelfde als in andere landen. De deelnemers mochten slechts een klein stukje lopen, vanwege veiligheidsredenen. Een van de dreigingen voor de Pride-deelnemers kwam uit eigen land. Een paar honderd activisten van extreemrechtse organisaties kwamen op de mars af om deze te verstoren. De politie kon de groepen uit elkaar houden, maar toen de Pride-optocht afgelopen was claimden deze activisten de straat voor een demonstratie. Daarbij riepen ze homofobe leuzen. Anderen droegen nazi-symboliek. Tegen persbureau AFP zegt een van de anti-LGBT+-activisten dat hij niet homofoob is, maar vindt dat "LGBT+'ers niet moeten vechten voor meer rechten".

Een van de eisen waar de menigte voor streed is de invoering van het geregistreerd partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht. Het ontbreken van een juridisch kader voor LGBT+-koppels betekent dat de partners van gesneuvelde of gewonde soldaten geen rechten hebben wat betreft ziekenhuisbezoek en de begrafenis en soms niet eens op de hoogte worden gesteld van wat er met hun dierbaren is gebeurd op het slagveld.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen