COC-voorzitter Astrid Oosenbrug noemt de wet "een ontzettend belangrijk signaal in een tijd van toenemende discriminatie en geweld." Ze benadrukt dat mishandeling of bedreiging op basis van identiteit niet alleen een fysieke aanval is, maar ook een diepere emotionele wond achterlaat.
De nieuwe wet maakt het mogelijk om daders van haatmisdrijven strenger te straffen. Zo kan de gevangenisstraf bij een mishandeling met discriminerend motief oplopen tot vier jaar, in plaats van drie. Dit is hard nodig, zegt het COC, want daders komen nu vaak weg met lichte straffen, zoals een taakstraf of een lage boete.
Uit cijfers blijkt dat meldingen van geweld tegen de regenbooggemeenschap vorig jaar met bijna een kwart zijn toegenomen. Voorvallen zoals de aanval op dragqueen Envy Peru en de brandstichting bij een appartement met een regenboogvlag onderstrepen de ernst van het probleem.
Een belangrijk detail in de wet is de vervanging van de term ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid’ door het bredere ‘seksuele gerichtheid’. Hierdoor worden bi+, queer en panseksuele personen expliciet meegenomen in de anti-discriminatiewetgeving.
De brede samenwerking van organisaties zoals Bi+ Nederland, Transgender Netwerk en WOMEN Inc. was cruciaal om deze wet erdoor te krijgen. "Samen staan we sterker," aldus het COC.