OUTmusic Spotlight

De OUTmusic Spotlight van deze week is Lizette Lizette met het nummer Non!
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Lizette Lizzette schopt in haar single NON even lekker tegen de traditionele opvattingen van geslacht aan. De artiest zegt in de Spotlight van deze week: je wil me een meisje noemen, je wil me een vrouw noemen. Het antwoord? I am NON.

They say I’m wrong, zingt Lizette Lizette, die zelf simpelweg niet kan voldoen aan de maatschappelijke norm. De artiest uit Stockholm is immers non-binair, wat wil zeggen dat Lizette Lizette zich noch als man noch als vrouw identificeert. Wij gebruiken daarom ook de persoonlijke voornaamwoorden “hen” en “hun”. En dat is voor sommigen nogal verwarrend, merkt ook Lizette Lizette. Het nummer, duidelijk geïnspireerd door dance uit de jaren 90, verwoordt de problemen met mensen die ongewenst een label op hen willen plakken. Met hun mystieke, donkere, rauwe stemgeluid dringt Lizette Lizette binnen, zwevend boven de verleidelijke beats die het mysterieuze NON nog een tijdje in je hoofd doen laten rondspoken.

De video is misschien nog wel mysterieuzer dan het nummer. In een donker leegstaand gebouw dat op een fabriek lijkt, wordt met zo licht gespeeld, dat zelfs een simpel opblaaszwembadje een visueel meesterwerk lijkt. Dansers gekleed in outfits met maskers, visnetten en leer brengen de video nog verder tot leven en maken de video tot wat het is: een aanklacht tegen alle gendernormen in de maatschappij.

Dit alles maakt NON een potentieel lijflied voor non-binaire personen. Het is dat in ieder geval voor Lizette Lizette, die veel onbegrip jegens hun seksuele identiteit tegenkomt; van mensen die het maar onzin (of “aanstellerij”) vinden tot media die de verkeerde persoonlijke voornaamwoorden gebruiken (het zogeheten misgenderen). Na het luisteren van NON moet het toch overduidelijk zijn: Lizette Lizette is non-binair. Dat is hun identiteit, en niemand kan daar iets aan veranderen.

Vorige week hebben jullie Te beijar met 100% geDROPt. We zijn benieuwd of jullie deze week NON wel kunnen waarderen. Laat het ons weten in de poll!

BRENG JOUW STEM HIER UIT

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen