‘Opschaling PrEP-zorg in Oekraïne, ondanks oorlog’

Het aantal mensen dat in Oekraïne hiv-preventiemiddel PrEP gebruikt neemt snel toe. Veel klinieken voor hiv-zorg zijn vernietigd, maar ondanks de oorlog waarin het land verkeerd lukt het om het PrEP-gebruik op te krikken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Van alle ruim 8700 PrEP-gebruikers in Oekraïne is ongeveer de helft dit jaar begonnen, aldus hiv-epidemioloog van de Oekraïense regering Anna Koval op een congres over hiv-medicijnen afgelopen week. 43 procent van alle gebruikers in Oekraïne is een homo- of biseksuele man.

Toch had de oorlog wel impact op de verschaffing van PrEP. 31 klinieken zijn door Russische aanvallen vernietigd, aldus Koval. Ook het aantal verwijzingen kende een dipje. “In maart waren er nog maar 185 PrEP-verwijzingen. Iedereen was in shock. Maar daarna begonnen ze weer te stijgen en in juni zagen we het grootste aantal nieuwe starts ooit, 732."

De grote toename is volgens Koval te wijten aan de samenwerking van de Oekraïense overheid met non-gouvernementele organisaties. De grootste hub voor PrEP-verstrekking is Lviv, waar verkeer dat Oekraïne binnenkomt en verlaat samenkomt.

Toch brengt de oorlog ook zekere logistieke problemen met zich mee. Zo vragen homo- en biseksuele soldaten om een grotere hoeveelheid pillen, aangezien ze niet elke keer van het front kunnen terugkeren om een nieuwe dosis te halen. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen