"OneLove"-campagne KNVB mislukt na weigeren vanwege geloofsovertuiging

Het was nét geen regenboogvlag en het was de bedoeling dat het "alle vormen van discriminatie" zou betreffen: de "OneLove"-campagne van de KNVB. Toch was ook dit compromis-statement een brug te ver voor voetballers. De voetbalbond stopt er nu mee.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt de NOS. Twee spelers weigerden vorige week de band te dragen vanwege hun geloofsovertuiging.  "Door binnen een maand opnieuw met de OneLove-band te gaan spelen, zal de nadruk hierdoor op andere zaken liggen dan op het gebaar dat je wil maken," zegt de KNVB. De "OneLove"-campagne gebruikt de symboliek van de regenboogvlag, maar dan met andere kleuren, voor het doel om alle discriminatie tegen te gaan.

De KNVB had op die manier een symbool dat multi-inzetbaar was. Zo droeg het Nederlands elftal de "OneLove"-armband in plaats van een regenboogarmband in Hongarije toen het land leek de vlaggen te verbieden in het stadion. 

Het COC reageert teleurgesteld. "Onbegrijpelijk dat de KNVB toegeeft aan de ontstane druk, wie kan er nou tegen respect zijn?" zegt een woordvoerder. 

Toch zal het Nederlands elftal de band nog dragen. Een groep andere landen omarmt het statement en zal gezamenlijk het OneLove-logo laten zien op het WK in Qatar.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen