Positief nieuws is dat de acceptatie onder de Nederlandse bevolking iets lijkt te stijgen. Toch blijven de meningen over bepaalde groepen, zoals non-binaire en transgender personen, negatiever. De groep met negatieve opvattingen over homoseksualiteit en genderdiversiteit is stabiel of neemt licht toe (4% negatief over homoseksualiteit, 10% over genderdiversiteit).
COC-voorzitter Astrid Oosenbrug spreekt haar zorgen uit: “Een kleine maar luide groep lijkt maar niet te kunnen verkroppen dat er een regenbooggemeenschap is. Dat leidt tot haat, geweld, onveiligheid en discriminatie tegen onze gemeenschap.” Ze roept de overheid op tot actie.
De monitor toont aan dat lhbtiqa+-personen veel meer discriminatie ervaren dan cis-hetero’s; 63% van de non-binaire mensen meldde discriminatie in de afgelopen 12 maanden, vergeleken met 11% bij cis-hetero’s. Online haat neemt ook fors toe en vormt een toenemende dreiging.
Specifieke groepen, zoals homomannen, bi+ vrouwen en non-binaire personen, voelen zich vaak onveilig en hebben vaker te maken met geweldsdelicten. Uit eerdere politieonderzoeken bleek al dat het aantal geweldsmeldingen tegen deze groepen in het afgelopen jaar met bijna een kwart is toegenomen.
Ongeveer een vijfde van de bevolking ervaart zichtbare affectie tussen mensen van hetzelfde geslacht als aanstootgevend (21% voor mannen, 16% voor vrouwen). Deze afkeuring leidt ertoe dat lhbtiqa+-personen hun gedrag in de openbare ruimte vaak aanpassen.
COC vraagt om maatregelen tegen discriminatie en geweld, onder meer via voorlichting op scholen, zwaardere straffen en meer politiecapaciteit om discriminatie actief aan te pakken.
Binnen de regenbooggemeenschap is de positie van genderdiverse personen moeilijk. 32% van de Nederlanders ziet transgender zijn nog als een modeverschijnsel. Non-binaire, transgender en queer personen ervaren ook meer online haat. Samen met Transgender Netwerk pleit COC voor strafbaarstelling van groepsbelediging en meer politiecapaciteit tegen online haat.
Bi+ personen krijgen tweemaal zo vaak te maken met ongewenst seksueel gedrag als cis-hetero’s. Samen met Bi+ Nederland vraagt COC om maatregelen tegen seksueel geweld en voor de emancipatie van bi+ personen.
Hoewel de meerderheid van de bevolking (84%) vindt dat intersekse personen zelf mogen beslissen over hun lichaam, ondergaan duizenden intersekse kinderen onnodige medische behandelingen. COC en NNID willen een wettelijk verbod op deze behandelingen zonder expliciete en goed geïnformeerde toestemming.
Lhbtiqa+-personen van kleur en met een beperking ervaren relatief veel haat en discriminatie, zowel door afkomst als hun seksuele of genderidentiteit. COC benadrukt dat deze vormen van discriminatie specifieke aandacht verdienen en wil dat toekomstige monitors meer aandacht besteden aan deze groepen.