Onderzoek: Homo-vaders krijgen veel minder ouderschapsverlof

Wereldwijd krijgen homo-vaders veel minder ouderschapsverlof dan zowel hetero- als lesbische koppels, blijkt uit een nieuwe studie. “Die verschillen stammen af van genderstereotypen, waarin de vrouw de zorgplicht heeft”, licht onderzoeker Elizabeth Wong toe aan Reuters.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In slechts 12% van de met name westerse landen waar het onderzoek is verricht, kregen homokoppels precies even lang ouderschapsverlof als andere koppels. Uit het onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Social Policy, blijkt dat homo-koppels gemiddeld vijf maanden minder verlof krijgen dan hetero-koppels. Lesbische koppels moeten het doen met drie maanden minder.

Volgens Wong zorgt de opvatting dat vrouwen de zorg voor het kind op zich nemen voor “onderwaardering van de mannelijke rol in de zorg voor een kind.” Deze denkwijzen hebben op die manier een nadelig effect voor homokoppels, die niet minder zorg voor een kind hebben dan andere koppels.

Jody Heymann van het WORLD Policy Analysis Center, die meewerkte aan de studie, zegt dat families het meest profiteren wanneer alle ouders, ongeacht het geslacht, genderidentiteit en seksuele voorkeur, recht hebben op betaald ouderschapsverlof. “Zo kunnen ouders een band vormen met hun kind.”

Enkel in Zweden, IJsland, Australië en Nieuw-Zeeland krijgen alle koppels evenveel tijd ouderschapsverlof. In Turkije en Israël kregen homo-mannen geen enkele vorm van verlof. Trans- en interseks-ouders zijn in het onderzoek niet meegenomen.

In april van dit jaar heeft het Europees Parlement een wet aangenomen, waarin geregeld wordt dat álle ouders sowieso vier maanden verlof krijgen. Twee daarvan zijn betaald.

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen