Onderzoek: Europa verdeeld over zoenende homo’s

Slechts de helft van de Europeanen zou zich comfortabel voelen wanneer twee mensen van hetzelfde geslacht intiem zijn in het openbaar. Bij openbaar vertoon van affectie tussen een man en een vrouw, voelt bijna 80% zich comfortabel. Toch is er over het hele continent een stijging van acceptatie voor de LHBTI-gemeenschap te zien. Nederland is een van de koplopers.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat blijkt uit een recent verschenen onderzoek over LHBTI-acceptatie in de Europese Unie. Nederland is in dat onderzoek één van de best scorende landen als het gaat om homo-acceptatie. 97% van Nederlanders vindt dat homo- en biseksuelen dezelfde rechten zouden moeten krijgen als heteroseksuelen. Enkel de Zweden zijn in dat opzicht net iets toleranter, met 98%.

Het percentage dat zich comfortabel voelt bij intimiteit tussen twee partners van hetzelfde geslacht ligt daarentegen een stuk lager: in Nederland is dat iets meer dan drie kwart van de respondenten. Eén op de tien Nederlanders geeft aan zich in deze situaties alles behalve comfortabel te voelen. In landen als Bulgarije, Letland en Roemenië ziet een grote meerderheid van de bevolking liever geen zoenende mensen van hetzelfde geslacht op straat.

Over het algemeen voelt heel Europa zich comfortabeler tegenover een intiem homo-koppel dan vier jaar geleden: de positieve houding tegenover koppels van hetzelfde geslacht is bij beide geslachten minstens 10 procentpunt gestegen. Bij intieme mannen voelde in 2015 38% van de Europeanen zich comfortabel, nu is dat 49%.  De landen waar er op dit gebied de grootste vooruitgang is geboekt zijn Duitsland, Luxemburg en Slowakije. Ook Nederland staat bovenaan de snelle stijgers: van 60% naar 76%. Enkel de Hongaren zijn zich in vier jaar minder comfortabel gaan voelen.

 

Trans en intersekse personen

Het onderzoek belicht ook de acceptatie van trans en intersekse personen. 66% van de Nederlanders zou zich volledig comfortabel voelen als hun kind met een trans persoon zou thuiskomen. Hetzelfde percentage Nederlanders zegt dit over intersekse personen. Daarnaast vindt een grote meerderheid van de Nederlanders dat er op school aandacht besteedt moet worden aan trans en intersekse personen. Overigens is er in bijna alle Europese landen een meerderheid te vinden voor aandacht voor deze onderwerpen in het onderwijs. Ook vindt de meerderheid van de Europeanen dat trans personen hun geslacht in hun paspoort mogen aanpassen.

Discriminatie

Ook werd de respondenten gevraagd of er discriminatie tegenover LHBTI wordt ervaren. Een ruime meerderheid van de Nederlanders ervaart discriminatie tegenover homoseksuelen en trans personen. Overigens moet hierbij wel vermeld worden dat bijvoorbeeld Slowakije het minste discriminatie ervaart, maar dat er in dat land het minste steun is voor LHBTI-rechten in heel Europa. Toch voelen de Nederlanders van alle Europeanen zich het minst oncomfortabel met LHBTI-personen op de werkvloer.

Het onderzoek toont een positieve trend: langzaam wordt de algemene Europese opvatting wat betreft homo-rechten goedgezinder. 76% van de Europeanen vindt nu dat homoseksuelen dezelfde rechten moeten hebben, tegenover 71% vier jaar geleden.

 

 

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen