Noorwegen ‘veiligste LHBT-vakantiebestemming’, Nederland buiten top 10

Met een elfde plek kan Nederland zich net niet rekenen tot de tien veiligste reisbestemmingen voor LHBT+-personen ter wereld. Noorwegen is, volgens de lijst van de reiswebsite Asher & Lyric, de veiligste bestemming. België staat op de derde plaats.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De nieuwe ranglijst van Asher & Lyric is gebaseerd op wetten en regelgeving met betrekking tot LHBT+’ers in de landen, maar ook de maatschappelijke houding tegenover deze groep. Wanneer je als LHBT+’er op reis gaat is het altijd verstandig om, zeker bij verre reizen, je te verdiepen in de wetgeving van je bestemming. Vandaag de dag is homoseksualiteit in een groot aantal landen nog steeds illegaal, soms zelfs bestraft met de dood. Ook in landen met minder extreme wetten is het voor LHBT+’ers oppassen geblazen met het tonen van openbare affectie.

Noorwegen voert de lijst aan, net boven Portugal en België. Al die drie landen krijgen van de website een ‘A’. De meest onveilige bestemming van de lijst met de 150 meest populaire vakantielanden is Nigeria. In dat land staat een gevangenisstraf van 14 jaar op homoseksualiteit, of zelfs de doodstraf. Zelfs de discussie over LHBT+-rechten is verboden. Ook Qatar, Jemen, Saudi-Arabië, Iran en Tanzania behoren tot de meest onveilige landen. Verder valt op dat met name Europese landen het veiligst zijn voor LHBT+-reizigers. Canada en Nieuw Zeeland zijn de enkele niet-Europese landen in de top 10.

Nederland krijgt een ‘B’ als het gaat om homo-veiligheid, onder andere omdat volgens de reiswebsite Nederland geen wet heeft die expliciet haatmisdrijven verbiedt. In ons land is ‘aanzetten tot haat’ wel verboden. Ook heeft Nederland geen wet die discriminatie op basis van de genderidentiteit van een werknemer verbiedt. De andere landen in het Koningrijk der Nederlanden, Aruba, Curaçao en Sint Maarten scoren allemaal een ‘F’ op de lijst, vanwege het gebrek aan wetgeving en de slechte maatschappelijke houding tegenover LHBT+‘ers. Die landen staan daarmee nog lager lager dan bijvoorbeeld Turkije, Rwanda, Mozambique en Polen.

 

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen