Nominaties OUT Media Award 2020

Naar traditionele gewoonte reikt OUTtv eind dit jaar de OUT Media Award uit aan de persoon die de LGBT+-gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de media. In 2019 brachten meer dan 1.500 mensen hun stem uit. Stemmen op de genomineerden van 2020 kan tot en met 11 december. De winnaar wordt eind dit jaar uitgeroepen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

2020 was een bewogen jaar, voor de hele samenleving, maar ook zeker voor de LGBT+-gemeenschap. Zo stemde dit jaar een Kamermeerderheid voor het voorstel om ‘seksuele gerichtheid’ toe te voegen aan artikel 1 van de grondwet, maar tijdens de coronacrisis liggen wereldwijd de rechten van de LGBT+-gemeenschap onder vuur, zelfs in de EU. Hongarije schafte de wettelijke erkenning van transgender personen af en Polen bestaat nog steeds voor een derde uit “LGBT+-vrije zones”.

Ook in eigen land zien we dat de veiligheid van LGBT+-personen niet altijd gegarandeerd kan worden. Dit jaar kwamen er opnieuw een aantal incidenten van homo- en transfoob geweld in het nieuws en werd nog maar eens benadrukt dat op sommige scholen leerlingen zichzelf niet kunnen zijn.

De zichtbaarheid van de LGBT+-gemeenschap in de media is daarom des te belangrijker. Zoals ieder jaar reikt OUTtv de OUT Media Award uit aan een persoon die de LGBT+-gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de media. Scroll verder om kennis te maken met de kanshebbers voor de OUT Media Award 2020 en breng jouw stem hier uit!

Verpleegkundige Don Roelofsen laat tijdens de coronapandemie zien hoe het is om te werken in het  Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Zijn persoonlijke verhalen en soms geestige maar ook scherpe constateringen geven een inkijkje in de vitale rol die zorgverleners deze tijd spelen. Hij heeft ook een nominatie gekregen voor Best Social Media Award.

 

Dit jaar kwamen Fabio en Daniël veel in het nieuws omdat ze twee keer mishandeld zijn vanwege hun geaardheid. Ze zijn belaagd, uitgescholden en geschopt. Aangezien ze hun verhaal veelvuldig wilden vertellen, maken ze zichtbaar dat LGBT+’ers nog steeds te maken krijgen met geweld. Dat ze aangifte deden tegen de mishandeling ziet OUTtv als een voorbeeld voor andere personen die een mishandeling meemaken. Geweld tegen de LGBT+-gemeenschap is onacceptabel.

 

Naomie Pieter (29) is een queer-activiste. Naomie heeft zich in 2020 vooral hard gemaakt voor de zwarte regenbooggemeenschap. Ze is onder andere de organisator van Black Pride en de Black Queer & Trans Resistance.  Op deze manier maakt ze zichtbaar dat racisme ook binnen de LGBT+-gemeenschap een probleem is.

 

Nikkie de Jager (26) is een beauty-influencer met een YouTube-kanaal met momenteel 13,7 miljoen abonnees. De Jager kwam begin 2020 uit de kast als transgender. Deze coming-out was alleen niet geheel vrijwillig: na een dreigement besloot ze uit de kast te komen. Met haar coming-out vergroot De Jager de zichtbaarheid van trans personen wereldwijd, met name onder de jongere doelgroep die haar make-up tutorials volgen. Ook zet ze zich namens de VN in voor gendergelijkheid in de wereld.

 

Ook de Paus is genomineerd voor en OUTtv Media Award. Paus Franciscus heeft in een nieuwe documentaire gezegd dat hij achter geregistreerde partnerschappen voor homoseksuelen staat: “Homoseksuele mensen hebben het recht om een gezin te vormen. Ze zijn kinderen van God”, vertelde hij. “Ze moeten bij wet een samenlevingscontract kunnen afsluiten, zodat ze wettelijk beschermd zijn.” Hij neemt daarbij een positie in die afwijkt van de traditionele opvattingen van de  katholieke kerk. Hoewel het homohuwelijk nog steeds een taboe is voor de Katholieke Kerk, is het positief dat een invloedrijk persoon als de Paus voorzichtige stapjes zet richting volledige gelijkstelling van homoseksuelen.

 

Sophie in ’t Veld (57) is een Nederlandse politicus in het Europese Parlement. Van 2009 tot 2014 was Sophia lid van het Women’s Rights and Gender Equality comité. Ook was ze vice-president van de LGBTI Intergroup van het Europees parlement. Momenteel heeft In ’t Veld haar handen vol met de LGBT+-rechten in Polen en Hongarije. Zo heeft ze felle kritiek geuit op de “LGBT-vrije zones” in Polen.

 

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen