Nieuwe wet tegen "promotie" en "rekrutering" homoseksualiteit in Oeganda na complottheorieën

Het Oegandese parlement stemt vandaag over een nieuwe wet tegen homoseksualiteit. Volgens persbureau AFP zijn complottheorieën over buitenlandse organisaties die homoseksualiteit zouden “promoten” de aanleiding van de wet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Oeganda heeft al een wet, stammend uit de koloniale tijd, die homoseksualiteit verbiedt. Het voorstel dat vandaag geïntroduceerd wordt in het parlement moet de “promotie, rekrutering en financiering” van LGBT+-activiteiten verbieden.

Die wet heeft te maken met verschillende complottheorieën over buitenlandse krachten die op scholen in Oeganda homoseksualiteit zouden promoten. Deze theorieën verspreiden zich de afgelopen tijd op sociale media en roepen veel verontwaardiging op onder de bevolking, meldt persbureau AFP.

Volgens Anita Among, de voorzitter van het Oegandese parlement, is de wet een duidelijke keuze tussen de “Westerse wereld” en Oeganda. In een video op Twitter zegt ze: “We willen onze promotors van homoseksualiteit bedanken voor de sociaaleconomische ontwikkeling die ze ons land hebben gebracht, maar we zijn niet gediend van de fatsoensnormen die ze vernietigen.”

“We hebben hun geld niet nodig,” stelt Among, “maar onze cultuur!”. Het anti-Westerse sentiment dat zichtbaar is in de verdediging van de wet wordt vaker gebruikt in campagnes tegen de LGBT+-gemeenschap, met als belangrijkste voorbeeld Rusland. Een land dat probeert de banden op het Afrikaanse continent aan te halen na de inval van het land in Oekraïne.

Om de druk op de ketel extra op te voeren zorgt Among ervoor dat er een hoofdelijke de stemming over de wet komt. “Zodat we precies kunnen zien wie wat is. Je bent voor homoseksualiteit of tegen.”

Homoseksualiteit in Oeganda is een groot taboe. Naast het verbod hierop krijgen LGBT+’ers structureel te maken met repressie en vernedering. Een minister opperde in 2019 om de doodstraf in te voeren voor homoseksualiteit.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen