Daarmee kunnen Pride-evenementen potentieel illegaal worden. Ook zorgt de wet, die overeenkomsten heeft met het Russische verbod op "homopropaganda", ervoor dat personen hun geslacht niet meer kunnen wijzigen. In het onderwijs en op televisie mogen homoseksuele relaties niet meer worden besproken.
In oktober vinden er verkiezingen in Georgië plaats en de huidige regeringspartij Georgische Droom heeft te maken met felle protesten tegen een wet die organisaties met buitenlandse geldschieters als "buitenlands agent" zal bestempelen. Veel Georgiërs zien die wet als een beweging richting Rusland, terwijl een groot deel van de bevolking een Europese koers wil.
Oppositiepartijen zien de anti-LGBT+-wet dan ook als een poging om stemmen te werven van conservatieve Georgiërs. De organisator van Tiblisi Pride, Giorgi Tabagari, zegt tegen Reuters te vrezen dat het leven voor de LGBT+-gemeenschap in Georgië "ondragelijk" wordt als de wet wordt aangenomen.
In het conservatieve Georgië is de acceptatie van de LGBT+-gemeenschap laag. Zo worden Pride-evenementen aangevallen door extreem-conservatieve knokploegen. Ook pleit de Orthodoxe Kerk in het land al langer voor verboden op "LGBT+-propaganda".
De Europese Unie heeft eerder haar zorgen uitgesproken over LGBT+-rechten in het Kaukasische land. Het inperken van LGBT+-rechten zou bovendien een mogelijke toetreding tot de Europese Unie kunnen tegenwerken.