In de aanloop naar de release van de muziekvideo voor Emo Track werd meteen duidelijk dat het uiten van liefde tussen twee vrouwen in de media een stuk lastiger is dan bij heteroseksuelen. De twee artiesten, Gale Rama en Sterresoet van Schooten zijn naast collega’s ook geliefden. Ze vertellen hoe Instagram hun teaser offline haalde. “Je ziet in die teaser hoe wij zonder shirt aan elkaar omhelzen. Je ziet onze borsten niet, we zoenen niet, je ziet alleen onze blote ruggen. Die teaser is meteen verwijderd. Die mag niet gedeeld worden.” Sterresoet benadrukt dat ze het idee heeft dat dit bij veel meer queer artiesten gebeurt. “Als maar genoeg mensen aangeven dat ze het niet willen zien, wordt iets gewoon weggehaald.”
Zo ook de teaser voor hun nieuwe nummer Emo Track dus, tot frustratie van de twee. “Het maakt voor ons het zichtbaar maken van lesbische liefde lastiger. Als wij in onze beelden geen liefde mogen uitstralen, omdat we dan gerapporteerd worden, zullen we sneller op vriendinnen lijken,” zegt Sterresoet. Gale knikt, want dat zijn ze natuurlijk allerminst: “Als je een clip van Cardi B bekijkt is dat 20 keer zo expliciet als datgene dat wij maken. Daardoor sta je versteld: is dat wat wij maken dan echt zo schokkend? Maar dat is niet zo.”
Eigenlijk wordt er een pleister op onze mond geplakt
Sterresoet: “Je beseft je: shit, eigenlijk wordt er een pleister op onze mond geplakt, want onze kunst komt moeilijker de wereld in. Je wordt op zo’n manier in de doofpot gestopt. Er zit zoveel zweet, tijd en energie in die kunst. En als je het dan naar buiten wil brengen, zegt een bedrijf: nee dat vind ik aanstootgevend. We voelden ons machteloos. En, vraag jezelf af, hoeveel reclames zie je van heterokoppels zonder shirt die elkaar omhelzen? Ik zie dat vrij vaak.”
Gale en Sterresoet zijn een stel en willen dit uiten in hun muziek, video’s en alles wat erbij hoort. Gale: “Vroeger toen wij tiener waren keken wij natuurlijk naar MTV en al die muziekkanalen. We groeiden op met artiesten zoals Ciara, Aaliyah en Missy Elliot. Dat was allemaal heel tof, maar toch mistte er tegelijkertijd iets.” Sterresoet vervolgt: “Je bent aan het ontdekken wie je bent. Je hebt gevoelens die je niet afgebeeld ziet op tv. Dan gaat er onbewust een klepje dicht. Je denkt dan: ‘oké dat is raar aan mij, daarover hoor je dus niet trots muziek te maken’.” Gale: “Als je bijvoorbeeld het nummer van Katy Perry, I Kissed A Girl, luisterde voelde ik ergens even herkenning…” Sterresoet: “Maar tegelijkertijd ben je een soort van alien. Zij gaat uiteindelijk met een man en ik niet, dus kennelijk klop ik niet helemaal.”
Rolmodellen
De zoektocht van de twee naar lesbische rolmodellen in de hiphopmuziek leidde uiteindelijk tot het ontstaan van LIONSTORM. Gale en Sterresoet leerden elkaar kennen via een gemeenschappelijke vriend. Ze werkten samen aan het afstudeerproject van Gale voor haar kunstopleiding. Het klikte alleen zo goed dat ze een relatie kregen. Hoewel ze de samenwerking op het gebied van kunst toen stopzetten, bleven volgens Sterresoet de ideeën maar komen. “Wij hadden behoefte aan een brutalere, rebelse, punk- en hiphop-benadering van een levensstijl die niet heteronormatief is.”
“Ik werd er moe van dat als ik met Gale hand in hand liep, mannen ons probeerden te versieren. Dat iedereen interpreteerde dat we vriendinnen waren, omdat mensen er niet gewend aan zijn dat twee mensen van hetzelfde geslacht een stel kunnen zijn.” Gale: “Soms wil je gewoon op je hoofd schrijven: gay.” Sterresoet: “Mensen vergeten soms dat het bestaat.” Het stel begon vanuit dat idee met het maken van een T-shirt waarop groot gay staat. Niet als scheldwoord, maar als identiteit. Hun creatieve uitingen mondden al snel uit in het maken van muziek.
Het eerste nummer dat ze uitbrachten was No H8ro, waarin de twee zich duidelijk afzetten tegen de heteronormativiteit in de maatschappij en de media. “In het dagelijks leven word je soms aangesproken door vrouwen die zeggen: ‘je ziet er echt mooi uit, no homo hoor’. Dan denk je dat je een viezerik bent, want ik ben wel homo. Het is raar, maar ik heb mij vaak vies gevoeld, alsof ik het moest verbergen.”
Representatie
Verbergen doen de twee hun liefde al lang niet meer. Sterker nog, ze wíllen dat hun muziek door mainstream kanalen opgepakt wordt. Ze zijn al door urban radiozender FunX gedeeld. “Ik wist niet waar ik moest zoeken naar gay content toen ik jong was. Daarom is het ook zo fijn en belangrijk dat reguliere kanalen als FunX, waar mensen niet zoeken naar gay content, ons delen,” zegt Sterresoet.
Toch waren niet alle reacties positief, vult Gale aan: “We hebben heel veel mooie reacties gehad. Maar er waren ook reacties zoals: dit is propaganda om jonge mensen gay te maken. Het is niet eerlijk dat dit zo openbaar is, dit zou niet mogen bestaan, dit is manipulatie. En misschien is het daarom juist nog wel extra vet dat ze ons gedeeld hebben.”
Ook via andere kanalen kreeg LIONSTORM kritiek: “Er zijn gek genoeg heteroseksuele mensen geweest die hele boze berichten stuurden en beweerden dat de homo-emancipatie al voldaan is, en dat wij alleen maar aandacht zouden trekken met iets dat niet bestaat. Wij moesten ons niet aanstellen en echt werk gaan doen,” vertelt Sterresoet zuchtend.
Toen het duo bij verschillende fondsen aanklopte voor subsidie voor de muziekvideo van No H8ro, gaf geen van de fondsen thuis. “Ze zeiden letterlijk: op dit moment hebben wij gay en queer representatie niet hoog op onze lijst staan. Wij hebben andere thematiek die wij belangrijker vinden. Ze beaamden allemaal dat het belangrijk was, maar dat ze geen geld konden geven.” Uiteindelijk hebben ze door middel van crowdfunding hun eerste video kunnen maken. Vandaag is de tweede video uitgekomen, voor Emo Track.
Gale zegt over het nummer: “We schreven dit nummer toen we NoH8ro aan het schrijven waren. Emo Track laat een andere kant van ons zien. Het klinkt anders en gaat over de fragiliteit van geluk.”
“Zie het als een schommel,” legt Sterresoet verder uit, “als je op het hoogste punt bent, is dat ook het punt dat je weer gaat vallen. Als je heel gelukkig bent, kun je daar een hele grote angst voor krijgen om dat geluk te verliezen. En juist die angst kan dat geluk in gevaar brengen.”
Volgens het duo komt Emo Track ook weer voort uit het gemis van queer representatie. Liefdesverhalen over twee vrouwen gaan volgens hen altijd over problemen rond de seksuele geaardheid van het koppel. “Maar we zijn niet elke dag bezig met uit de kast komen.” Uit die gedachte schreven ze het nummer: ‘gewoon’ een verhaal tussen twee vrouwen die van elkaar houden.
Hiphop
Dat staat in contrast met de hiphopwereld die misschien niet bekend staat als de meest LHBT-vriendelijke omgeving, met soms homofobe teksten in de muziek. “Dat horen wij wel, dat vinden wij ook jammer.” Sterresoet meent dat het voortkomt uit onwetendheid. “Sommige mensen zijn agressief tegen homoseksualiteit ja, maar je hebt ook een aantal mensen die bepaalde taal overnemen zonder erbij na te denken. Ze zeggen: ik bedoel het niet zo. Dan is er dus een gesprek nodig. Je moet ze vertellen dat het een referentie is die ze niet zouden mogen gebruiken.”
Ze vervolgt: “Het medicijn daartegen is een tegengeluid bieden: dat jij in het oog springt van iemand die in het dagelijks leven nooit nadenkt over, of te maken heeft, met homoseksuele mensen.”
Gale: “Tegelijkertijd is er een heel groot oordeel over hiphop. Dat hebben wij ook vaak gevoeld, maar het is niet alleen in de hiphop zo. Ook op televisie bijvoorbeeld, waar Johan Derksen een grap kan maken over homo’s.”
“Het is een misvatting dat hiphop onlosmakelijk met homofobie verbonden is”, zegt Sterresoet, “veel mensen in de hiphopscene staan juist meer voor queer mensen open dan dat je zou denken. Ik denk daarbij dat veel mensen die bepaalde kwetsende dingen zeggen zich daar niet altijd bewust van zijn. Hier zou gewoon een gesprek over moeten komen. En dat gesprek begint nu eindelijk te ontstaan. Je ziet het al bij Amerikaanse queer artiesten als Lil Nas X en Tyler the Creator…”
Daar voegt Gale nog gniffelend aan toe: “en LIONSTORM.”
LIONSTORM treedt tijdens de Amsterdamse Museumnacht op 2 november op in het Tropenmuseum, op 4 januari 2020 in het Roze Huis (Antwerpen) en op 2 februari in de Club Church (Amsterdam). Natuurlijk zijn ze ook op Spotify te beluisteren.