Nederland opnieuw op laagste plaats ooit (14) in Europese LGBT+-rechtenlijst

Opnieuw staat Nederland op nummer 14 in de toonaangevende ranglijst van meest LGBT+-vriendelijke landen in Europa. In 2014 stond Nederland nog op een vierde plek in de lijst die door LGBT+-organisatie ILGA wordt opgesteld. 14 is dan ook de laagste plek waarop Nederland ooit heeft gestaan.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Landen zoals Spanje, Griekenland en Duitsland gaan Nederland voor in de ranglijst. De top drie bestaat uit Malta, IJsland en België. De Belgen stonden vorig jaar nog op de tweede plaats. Dit jaar zakken de zuiderburen een plaatsje.

Dat Nederland op de veertiende plaats blijft steken is het resultaat van een halt in de ontwikkeling van LGBT+-wetten. Met name op het gebied van wetgeving rondom haatzaaien en haatmisdrijven loopt Nederland achter op de Europese koplopers. Ook transgenderrechten zijn in Nederland tot stilstand gekomen. Een belangrijk voorbeeld is hiervan de Transgenderwet, waar in de huidige Tweede Kamer felle weerstand tegen is. Met name de partijen NSC en SGP hebben felle kritiek op het geven van zelfbeschikkingsrecht aan transgender personen. Ook de wetgeving voor intersekse personen laat in Nederland nog flink te wensen over volgens ILGA.

De opvallendste stijger dit jaar is IJsland, dat van de vijfde plek naar de tweede plek gaat. Dat is onder meer het resultaat van een speciaal actieprogramma gericht op het verbeteren van LGBT+-rechten. Een andere opvallende stijger is Griekenland, wat dit jaar het homohuwelijk invoerde. Dat land stijgt van de dertiende naar de zevende plaats. Op het gebied van haatzaai-wetgeving en trans- en intersekse rechten doen de Grieken het naar vergelijking beter dan in Nederland.

In heel Europa merkt ILGA een “gebrek aan bewustzijn en politieke wil om socio-economische ongelijkheden van LGBT+-personen aan te pakken”. Ook LGBT+-migranten krijgen steeds vaker te maken met repressie. ILGA noemt Nederland als een schrijnend voorbeeld, waar driekwart van de LGBT+-asielzoekers uit angst weer terug in de kast gaan. Tevens ziet ILGA dat extremistische politici steeds vaker kinderen portretteren als slachtoffer van LGBT+-emancipatie.

ILGA baseert de lijst op basis van een studie van nationale wetgeving en incidenten die in het afgelopen jaar plaatsvonden. Onderwerpen die meegeteld worden zijn onder meer familierechten, de asielprocedure, vrijheid van meningsuiting en vergadering, intersekse- en transrechten, wetgeving over haatmisdrijven en voorlichting op het onderwijs.

Bekijk de volledige kaart hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen