Moordenaars van trans vrouw niet vervolgd voor moord, “het was niet hun intentie”

De moordenaars van een Indonesische trans vrouw die met benzine werd overgoten en in de brand gestoken, worden niet vervolgd voor moord. Ze worden daarentegen aangeklaagd voor fysiek geweld, omdat de verdachten “niet de intentie hadden haar te verbranden”. Amnesty International heeft de Indonesische autoriteiten opgeroepen om de moord op de desbetreffende trans vrouw te onderzoeken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Indonesische politie heeft drie verdachten opgepakt. Die worden niet aangeklaagd voor moord, aangezien de verdachten “niet de intentie hadden haar te verbranden”. Toch werd de vrouw met benzine overgoten en bevestigt een woordvoerder aan Reuters dat één van de verdachten zelfs een lucifer aanstak. Voor de huidige aanklacht, fysiek geweld, kan een verdachte maximaal 12 jaar krijgen.

“Het zou niet de eerste keer zijn dat LGBT-personen in Indonesië gewelddadig worden belaagd, simpelweg omdat ze zijn wie ze zijn,” licht Usman Ham, uitvoerend directeur van Amnesty International Indonesië, in een persbericht toe. “De autoriteiten moeten deze vreselijke moord zien als een wake-up call en wetten die specifieke genderidentiteiten verbieden terugtrekken.”

De situatie voor LGBT+‘ers is in Indonesië de afgelopen jaren aan het verslechteren. In de afgelopen jaren werden verschillende LGBT+-rechten geschonden. Zo worden er in de provincie Atjeh homo’s gestraft met stokslagen. Ook wilde de Indonesische president een wet invoeren die seks voor het huwelijk verbood, waardoor seks met iemand van hetzelfde geslacht in principe altijd illegaal zou zijn.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen