Minister Bruins bevestigt: regering gaat PrEP verstrekken

Het verstrekken van de pil gebeurt in he kader van een onderzoek en zal vijf jaar duren. PrEP zal vergoed worden voor homo- en biseksuele mannen,  maar ook aan andere mannen die seks hebben met mannen en personen die een relatief hoog risico lopen op hiv.  De pil zal niet gratis worden verstrekt, gebruikers moeten 12 euro eigen bijdrage betalen per maand. Dit bedrag ligt nu nog op 50 euro per maand.

De regeling moet op 1 januari 2019 in gaan. Het COC hoopt echter dat dit al eerder kan gebeuren. “Dit is echt heel goed nieuws, PrEP biedt een unieke kans om de hiv-epidemie in Nederland definitief de kop in te drukken,” zegt Tanja Ineke, voorzitter. Volgens het COC zijn de GGD’en klaar voor de introductie van PrEP en het COC vindt dat het al te lang op zich laat wachten.

Ook Louise van Deth, directeur van het Aidsfonds-Soa Aids Nederland is blij met het nieuws. "Ik ben bijzonder blij dat er eindelijk een besluit is van de Minister," zegt de directeur. "Wij dringen al jaren aan om PrEP in Nederland te vergoeden. PrEP is simpelweg kostenbesparend omdat je met het voorkomen van nieuwe infecties ook de kosten van levenslange behandeling van hiv voorkomt. Maar bovenal geeft PrEP mensen die een hoger risico lopen een extra mogelijkheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun seksuele gezondheid en die van hun partners."

Net als het COC wil ook van Deth dat de verstrekking sneller van start gaat dan 1 januari 2019. "De Minister verwacht dat PrEP-verstrekking volgend jaar van start kan gaan. Er is geen enkele reden om nog langer te wachten. Iedereen bij de GGD-en staat klaar, dus we kunnen direct na de zomer met het verstrekken van PrEP beginnen."
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen