Minder dan helft Amsterdamse jongeren accepteert homoseksualiteit

Ooit kon Amsterdam zich de homohoofdstad van de wereld noemen, maar die tijden zijn vervlogen. Nog maar 43 procent van de Amsterdamse jongeren zegt homoseksualiteit te accepteren, ten opzichte van 69 procent twee jaar geleden. De cijfers passen in een trend van dalende LGBT+-acceptatie in Nederland.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Uit onderzoek van de Nederlandse gezondheidsdienst GGD blijkt dat de acceptatie van LGBT+’ers drastisch daalt onder jongeren. De cijfers uit Amsterdam liegen er niet om. Slechts 43 procent van de jongeren zegt homoseksualiteit te accepteren, terwijl dit twee jaar geleden nog 69 procent was. Onder jongens vindt slechts een derde homoseksualiteit acceptabel, terwijl van de meisjes grofweg de helft deze mening heeft. De enquête werd gehouden onder jongeren tussen de 13 en 16 jaar.

Hoewel de daling dramatisch is, passen de cijfers in het beeld dat Amsterdam een steeds onveiligere plek wordt voor homoseksuele personen om hand in hand op straat te lopen. Regelmatig komen er incidenten van anti-LGBT+-geweld in het nieuws. Zo zijn er geweldsincidenten in het LGBT+-uitgaansgebied, de Reguliersdwarsstraat, geweest, is een dragqueen in het openbaar vervoer aangevallen, zijn er Pridevlaggen in de fik gestoken en kreeg een homokoppel veelvuldig te maken met geweld door een groepje jongeren.

Ook in andere Nederlandse regio’s dalen de acceptatiecijfers. In Utrecht daalde de acceptatie van homoseksualiteit van 71 procent (in 2019) naar 46 procent. Zo daalt in de provincie Zeeland de transgenderacceptatie sterk. Twee jaar geleden vond 46 procent van de jongeren trans personen “normaal”, nu is dat nog slechts een kwart. Tevens is het percentage jongeren dat trans personen “verkeerd” vindt in de provincie toegenomen van 13 naar 25 procent. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen