Mensenrechtenorganisaties: Laat aanklacht tegen 19 Turkse LHBT+-activisten vallen

Vandaag staan 19 LHBT+-activisten terecht in Turkije. Ze worden aangeklaagd wegens het “deelnemen aan een onwettelijke bijeenkomst”. De 18 studenten en één universiteitsmedewerker deden mee aan een Pride-mars op een universiteit in de Turkse hoofdstad Ankara. LHBT+-belangenorganisaties roepen Turkije op de aanklacht tegen de activisten in te trekken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Pride-mars vond plaats op 10 mei dit jaar op het universiteitsterrein van de Technische Universiteit van het Midden-Oosten in Ankara. 19 deelnemers worden aangeklaagd voor hun deelname aan het evenement, tot woede van veel mensenrechtenorganisaties. ILGA-Europe, een koepelorganisatie voor meer dan 600 LHBT+-organisaties in Europa en Centraal-Azië, eist dat Turkije de aanklacht meteen intrekt. Björn van Roozendaal, programmadirecteur bij ILGA-Europe, zegt in een persbericht: “De verdachten waren hun recht op vereniging aan het uitoefenen. Ze kwamen op een vredige manier op voor de rechten van anderen, toen de politie aanviel en hen arresteerde. Niemand zou vervolgd moeten worden voor het vredig uitoefenen van hun recht op vereniging.” ILGA-Europe roept de Turkse autoriteiten op onderzoek te doen naar het politiegeweld bij de arrestatie, “in plaats van mensenrechtenactivisten te vervolgen”.

Ook Amnesty International had na de arrestatie van de actievoerders geen goed woord over voor de actie van de politie en het universiteitsbestuur. Fotis Filippou, campagnedirecteur bij Amnesty International zei toen:  “Het breekt je hart wanneer je hoort dat de Pride-mars, wat een viering van liefde en solidariteit had moeten zijn, zo gewelddadig door de politie werd gestopt met pepperspray, plastic kogels en traangas. Het is een donkere dag wanneer het universiteitsbestuur de politie belt om studenten, die simpelweg strijden voor gelijke rechten, het zwijgen op te leggen.”

Vanwege een verbod op LHBT+-activiteiten in Ankara, had de universiteit via een e-mail laten weten dat de Pride-mars, die sinds 2011 elk jaar plaats vond, verboden was. Toen sommige studenten toch kwamen opdagen voor het evenement, greep de politie in. 19 van de 22 deelnemers kregen te horen dat ze werden aangeklaagd wegens “deelname aan een onwettelijke bijeenkomst” en “het verzetten, ondanks waarschuwing”.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen