Meerderheid partijen voor werkverlof transgender personen

"Historisch," werd het genoemd. Een meerderheid van de partijen is voor een wettelijk werkverlof voor transgender personen in transitie. Dat bleek uit het COC Regenboog Verkiezingsdebat van vrijdag.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Er hoefde geen debat over gevoerd te worden. VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP, 50PLUS en Partij voor de Dieren willen allemaal dat transgender personen die in transitie zijn het recht krijgen om met verlof te gaan. Dit is vergelijkbaar met zwangerschapsverlof.

Met name de rol van het CDA is bijzonder. Voor het eerst was die partij bereid om mee te doen aan het COC-debat. Lijsttrekker Wopke Hoekstra maakte duidelijk dat het CDA deze regeling ondersteunt. Hij legde dit uit met een verhaal over een collega, "Erik", die na verlof als "Erica" terugkwam. "Er waren slingers opgehangen en er was een welkomstkoffie," aldus Hoekstra.

 

Alle ballen op Hoekstra

Toch kreeg Hoekstra te maken met veel aanvallen van de andere lijsttrekkers. Dat het CDA voor het eerst kwam opdagen bij een COC-debat, heeft Hoekstra geweten. Al vrij snel kreeg hij het verwijt dat het CDA altijd "40 jaar achter loopt" op LGBT+-rechten.

Hoekstra verschilde op onderwerpen als acceptatieplicht voor scholen, speciale discriminatierechercheurs en meeroudergezinnen met de andere partijen.

De nieuwe leider van het CDA zette met name de hakken in het zand rond de acceptatieplicht van middelbare scholen. Hoekstra vond wel dat scholen homoseksuele jongeren niet mogen uitsluiten, maar het aanpassen van artikel 23 van de Grondwet was een brug te ver. In dat artikel wordt de vrijheid van onderwijs bepaald, wat inhoudt dat scholen leerlingen mogen weigeren.

Rob Jetten (D66) hoopte aan het einde van het debat dat Hoekstra "bekeerd" was op het gebied van LGBT+-rechten.

Het COC hield vrijdag, zoals bij elke Tweede Kamerverkiezingen, het Regenboog Verkiezingsdebat. Hiermee probeert de belangenvereniging een "Roze Stembusakkoord" te sluiten. De lijsttrekkers werden het, naast het transitieverlof, eens over onderwerpen als het aanpakken LGBT+-discriminatie en het verbieden van conversietherapie.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen