Meerderheid Nederlandse LHBTI+'ers past gedrag aan blijkt uit nieuw onderzoek

outtv, gay, news, EenVandaag, homo-acceptatie, onderzoek, Pride Amsterdam, Canal Parade, LHBTI, LHBT, LHBTI+
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
70% van alle respondenten vindt dat het over het algemeen goed gesteld is met de homo-acceptatie in Nederland, tegenover 60% van de LHBTI+ deelnemers. “Er is een zekere mate van tolerantie, nog lang niet van acceptatie”, aldus één van de LHBTI+ respondenten. Dat blijkt ook uit de antwoorden op de stelling ‘In Nederland is het geen probleem om in het openbaar je geaardheid te laten zien’: maar 39% van alle deelnemers is het daar mee eens en zelfs slechts een kwart (24%) van de LHBTI+ respondenten.
 
Zoenen in het openbaar
 
Aan de deelnemers die niet behoren tot de LHBTI+ gemeenschap werd gevraagd of ze moeite hebben met homoseksualiteit. 4 van de 5 (81%) respondenten zeggen er helemaal geen moeite mee te hebben, 15% alleen als het in het openbaar zichtbaar is. 4% van de respondenten laat weten over het algemeen moeite te hebben met homoseksualiteit. Een man en een vrouw samen zien zoenen vindt één op de vijf deelnemers (21%) aanstootgevend, bij twee mannen (36%) of twee vrouwen (29%) ligt dat percentage hoger.
 
Gedrag aanpassen
 
De meerderheid (58%) van de LHBTI+ deelnemers geeft aan het afgelopen jaar het gedrag aan te hebben gepast om negatieve reacties te voorkomen. Dat gebeurde vooral in het openbaar (44%), in privésituaties (23%) en tijdens het uitgaan (23%). Er waren ook LHBTI+ deelnemers die laten weten uit principe hun gedrag nooit aan te passen: “Ik word liever doodgemept om wie ik ben dan in een leugen te leven. Ik heb lang genoeg in de kast gezeten.”
 
Negatief gedrag
 
Een derde (35%) van de LHBTI+ respondenten zegt in het afgelopen jaar wel eens negatief gedrag mee te hebben gemaakt vanwege seksuele geaardheid of genderidentiteit. Het ging dan vooral om uitschelden of naroepen (37%).
 
EenVandaag, een nieuws- en actualiteitenprogramma van de Nederlandse Publieke Omroep, deed dit onderzoek onder 28.029 leden van het EenVandaag Opiniepanel, waaronder 3.214 LHBTI+ personen. Het volledige rapport vind je hier.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen