Meer meldingen LGBT-discriminatie in Nederland

Vandaag is het de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie. Het belang van deze dag blijkt extra evident voor velen na diverse incidenten in de afgelopen weken. Zo kwam een homostel uit Amsterdam tweemaal in het nieuws in verband met anti-homodiscriminatie en werd een transgender vrouw vorige maand mishandeld door een groep jongens. Uit nieuwe cijfers van de politie blijkt ook dat er in 2019 meer gevallen van discriminatie omtrent seksuele geaardheid en genderidentiteit zijn gemeld. In Amsterdam en Noord-Nederland is het aantal gevallen van homo-discriminatie relatief het hoogst.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Zowel bij de politie als bij zogeheten anti-discriminatievoorzieningen kwamen afgelopen jaar meer meldingen van LGBT-discriminatie binnen dan de jaren ervoor. Bij de politie werden er 1.603 gevallen van homo-discriminatie geregistreerd (tegenover 1.505 in 2018, 954 in 2017 en 1.295 gevallen in 2016). Een soortgelijke stijging is ook in de cijfers van de anti-discriminatievoorzieningen te zien.

In de politieregio Amsterdam was het aandeel van homo-discriminatie op het totaal het grootst: 32%. Ook in Noord-Nederland was dit aandeel 32%, gevolgd door Oost-Nederland met 31%. Andere regio’s scoren rond de 27%.

Bij anti-discriminatievoorzieningen worden ook meldingen van transgender discriminatie apart geregistreerd. Die stegen eveneens: van 78 in 2018 naar 92 gevallen vorig jaar.

Bij het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens kwamen opvallend veel klachten binnen over de Nashville-verklaring. Dit document werd vorig jaar door verschillende christelijke organisaties ondertekend, maar ook de voorman van de conservatief christelijke partij SGP Kees van der Staaij was positief gezind over de tekst. Het College ontving 440 meldingen over deze verklaring, waarin kritiek wordt geleverd op genderneutraliteit, homoseksualiteit en transgender personen. In het eigen rapport zegt het College vaker te zien dat groepen in de samenleving massaal aangifte doen tegen een in hen ogen discriminerende praktijk.

Over de Nashville-verklaring oordeelde het College dat “je in Nederland het recht hebt op zowel vrijheid van godsdienst als vrijheid van meningsuiting. Dat houdt in dat mensen volgens religieuze voorschriften mogen leven, hun religieuze opvattingen mogen uitdragen en kritiek mogen uiten op de manier waarop andere mensen leven.” Dit mag volgens het College echter niet resulteren in het uitsluiten of anders behandelen van anderen.

Dat het belangrijk is als LGBT+’er om aangifte te doen bij straatintimidatie benadrukte Roze in Blauw, een onderdeel van de politie speciaal gericht op LGBT+’ers, enkele weken terug nog. Het probleem van homofobie op straat kwam namelijk uitgebreid in het nieuws doordat een homokoppel een groep jongeren had gefilmd die ze nariepen. Nog geen maand later werd hetzelfde stel wederom lastiggevallen op straat. Tevens werd een transgender vrouw eind april mishandeld door een groep jongens op een metrostation in Amsterdam.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen