Malta blijft koploper in Europa voor LGBT+-rechten, Verenigd Koninkrijk keldert op ranglijst

Malta staat ook dit jaar bovenaan de Rainbow Map van ILGA-Europe, de jaarlijkse ranglijst die de wettelijke en beleidsmatige situatie van LGBT+-personen in Europa beoordeelt. De lijst laat een zorgwekkend beeld zien: terwijl landen als België, Spanje en Duitsland stappen vooruit zetten, vallen landen als het Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Georgië juist sterk terug. Nederland stijgt lichtjes naar de 13e plaats, ten opzichte van de 14e plaats vorig jaar.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Met een score van 88% blijft Malta onbetwist nummer één op de Rainbow Map. Het land scoort uitzonderlijk hoog op gebieden zoals familierechten, bescherming tegen haatmisdrijven en wettelijke erkenning van gender. België stijgt dit jaar naar de tweede plek, mede door verbeterde wetgeving rond haatmisdrijven en de bescherming van intersekse personen. IJsland, vorig jaar nog de grootste stijger, zakt naar plek drie.

De Britse daling volgt op een uitspraak van het Hooggerechtshof waarin het begrip “vrouw” strikt werd gedefinieerd op basis van biologische sekse. Hierdoor verliezen trans personen in de praktijk hun wettelijke erkenning, zelfs met een officieel gendercertificaat. Ook Hongarije en Georgië vallen fors terug: beide landen voeren nieuwe wetgeving in die Pride-evenementen verbiedt en alle vormen van zichtbaarheid voor LGBT+-personen aan banden legt. Volgens ILGA-Europe zijn deze maatregelen geen op zichzelf staande incidenten, maar onderdeel van een bredere, zorgwekkende erosie van democratische rechten in Europa.

Nederland blijft, net als vorig jaar, steken op plek 14. Daarmee blijft het ver achter bij landen als Duitsland (8), België (2) en Spanje (5). ILGA uit opnieuw zorgen over de situatie van LGBT+-asielzoekers in Nederland: driekwart van hen zou zich gedwongen voelen om opnieuw ‘de kast in’ te gaan. Ook de opmars van extreemrechtse partijen in West-Europa zet de vooruitgang in de wetgeving onder druk.

Tegelijkertijd zijn er ook positieve ontwikkelingen. Duitsland stijgt drie plekken dankzij een nieuwe wet die zelfbeschikking voor trans personen mogelijk maakt. Letland, Tsjechië en Polen klimmen ook op de lijst, onder meer door het invoeren van burgerlijke unies of het afschaffen van ‘LGBT-vrije zones’.

ILGA-Europe benadrukt dat de terugval in landen als het VK en Hongarije niet los gezien kan worden van bredere aanvallen op mensenrechten en democratische instituties. De organisatie roept op tot waakzaamheid en actie, voordat de uitzonderingen de norm worden.

ILGA baseert de lijst op nationale wetgeving en incidenten van het afgelopen jaar. Onderwerpen die meegeteld worden zijn onder meer familierechten, de asielprocedure, vrijheid van meningsuiting en vergadering, intersekse- en transrechten, wetgeving over haatmisdrijven en voorlichting op het onderwijs.

Bekijk de volledige kaart en ranking hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen