“LGBT’ers vernederd, mishandeld en verkracht in Syrische oorlog”

Een homoseksuele man die een dweil in zijn anus geduwd krijgt, een transgender vrouw die in een mannengevangenis wordt opgesloten om verkracht te worden. In een 77 pagina’s tellend rapport schetst Human Rights Watch (HRW) een onthutsend beeld over de situatie van de LGBT+-gemeenschap in de Syrische oorlog. Zowel regeringstroepen als Islamitische Staat en andere milities maken zich volgens de organisatie schuldig aan gruwelijkheden tegen homoseksuele mannen en transgender vrouwen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Let op, dit artikel bevat schokkende citaten.

Voor het rapport interviewde HRW 44 personen die seksueel geweld hebben meegemaakt. Wat blijkt is dat sinds Syrië in 2011 in een burgeroorlog verzeild raakte, homoseksuele mannen, transgender vrouwen en nonbinaire personen veelvuldig het slachtoffer zijn geworden van gruweldaden. Hieronder vallen groepsverkrachtingen, het verbranden van genitaliën en het verkrachten van personen met een stok.

De geïnterviewde personen geven aan dat mannen die er “zachtaardig” uitzien een grote kans lopen om voor homoseksueel te worden aangezien. Daarmee wordt bedoeld dat deze personen eigenschappen missen die door de geweldplegers als “mannelijk” worden gezien – bijvoorbeeld het dragen van een baard. HRW beschrijft dat in het Syrische regeringsleger “zachtaardige” mannen vaak te maken krijgen met seksueel geweld. “Om eerlijk te zijn,” vertelt een heteroseksueel slachtoffer van aanranding, “als de vrouwen van soldaten er niet zijn, wordt deze groep (de “zachtaardige” mannen) het slachtoffer.”

De Syrische LGBT+-gemeenschap is doordrongen van het feit dat het leger een onveilige omgeving is. Veel proberen te vluchten, om ervoor te zorgen dat ze niet in militaire dienst moeten. Degene die wel in het leger dienen proberen zo mannelijk mogelijk over te komen om zichzelf te beschermen.

Maar niet alleen het leger dreigt het gevaar van seksueel geweld. Wanneer LGBT+’ers worden gevangengenomen zijn de gevolgen nog vele malen heftiger. Een 21-jarige homoseksuele jongen vertelt aan HRW hoe hij op 15-jarige leeftijd zijn vriendje kwijtraakte, nadat hij door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) van een hoog gebouw werd gegooid.

HRW concludeert dat binnen de Syrische geheime dienst en in het gevangeniswezen seksueel geweld regelmatig voorkomt.  “Als ze erachter kwamen dat je homoseksueel bent, werd alles tien keer zo erg,” vertelt een jongen genaamd Yousef, die door de geheime dienst gevangen werd genomen. “Ze vonden het leuk om te doen”, zegt hij. “Ze verkrachten je dat om je te zien lijden en gillen. Om je vernederd te zien. Dat is wat ze graag willen. Ze hadden een stok in mijn anus gestoken en zeiden: ‘Dit is toch wat je lekker vindt?’ De stok ging door tot in mijn maag.”

Ook beschrijft het rapport het verhaal van de 40-jarige transgender vrouw Sednaya. Ze was voor het conflict al gevangengezet, maar in 2015 veranderde alles voor haar. Ze werd naar een andere gevangenis verplaatst. Daar werd ze het slachtoffer van veelvuldig seksueel geweld, door zowel de gevangenisbewakers als de gevangenen zelf. Ze vertelt: “Als iemand om mij vroeg, moest ik naar die persoon toe gaan om me te laten misbruiken en verkrachten.” Nee zeggen kon ze niet, legt ze uit. Ze zou anders vermoord worden. Andere transgender vrouwen vertellen het slachtoffer te zijn geweest van georganiseerde groepsverkrachtingen.

Minderjarige homoseksuele jongens werden eveneens het slachtoffer van seksueel misbruik in gevangenissen. Zo beschrijft het rapport een verhaal van een jongetje dat tot zijn zeventiende opgesloten zat, die naar eigen zeggen bijna elke nacht het slachtoffer werd van seksueel misbruik.

HRW sprak met de slachtoffers in vluchtelingenkampen in buurland Libanon. De organisatie constateert dat velen van hen last hebben van psychische problemen, zoals post-traumatische stress, paranoïde gedachten, een seksueel trauma en een verlies van hoop. Sommigen hebben daarnaast fysieke klachten, zoals verwondingen aan de anus. Ook hebben slachtoffers soa’s opgelopen, waaronder HIV.  

De psychologische en fysieke zorg schiet tekort, stelt HRW. Zeynep Pinar Erdem, die het onderzoek schreef, benadrukt dat de groep die het slachtoffer is geworden van seksueel geweld dringend hulp nodig heeft. “Mannen, jongens en trans vrouwen kunnen lijden onder diepe schaamte, stigma en stilte vanwege seksueel misbruik. Het is levensbelangrijk om deze sociale en culturele aannames te bestrijden,” licht ze toe. “Er moet toegepaste hulpverlening worden gefinancierd om ze toegang te geven tot zorg, zonder dat er geld van de hulp voor vrouwelijke slachtoffers wordt afgehaald.

 

Lees het volledige rapport hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen