LGBT+-vereniging mag geen krans leggen bij 4 mei-herdenking op Goeree-Overflakkee

De vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog mag bij de dodenherdenking in het streng-christelijke dorp Nieuwe-Tonge niet worden herdacht. De organisator meent dat het dorp er "niet klaar voor is". "Ik heb voor iedereen respect maar ik vind ook dat ze dat voor ons moeten hebben," aldus de organisator tegen het AD.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Sinds een aantal jaar legt de organisatie Gay op Flakkee een krans tijdens de herdenking in Middelharnis, een ander dorp op het eiland. De organisatie wil dit nu ook doen in Nieuwe-Tonge, maar de oranjevereniging aldaar ziet dat niet zitten, uit angst voor reacties uit de gemeenschap. ,,De dorpsraad, de gemeente, de oranjevereniging en de veteranen leggen een krans. En na 80 jaar wil opeens Gay op Flakkee ook een krans leggen? Ze doen het al in Middelharnis, waarom moet het opeens op twee plekken?” zegt voorzitter Karolien Jordaan tegen het AD.

Sam Fish vindt die opstelling jammer. ,,Ze hoeven niet bang te zijn dat we met vlaggen en dragqueens komen, hoor. Wij zijn gewone mensen en willen aandacht geven aan de ook omgebrachte homo’s, lesbiennes en andere leden van de LGBT+-gemeenschap.”

Na het telefoontje van het AD heeft de oranjevereniging besloten haar besluit opnieuw te wegen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen