"Leonardo Da Vinci werd bespot vanwege seksualiteit"

Leonardo Da Vinci werd door zijn medekunstenaars bespot vanwege zijn rode haar en vermeende homoseksualiteit. Dat concludeert schrijver Simon Hewitt na het onderzoeken van een 15e-eeuwse “striptekening”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De striptekening uit 1495 lag in een archief in Berlijn en was nog nooit onderzocht door een Da Vinci-onderzoeker, laat Hewitt weten aan de Observer. Uit de tekening blijkt hoe de andere kunstenaars uit renaissance Milaan Da Vinci belachelijk maakten.

Op de tekening is te zien hoe een roodharige man, die waarschijnlijk een klerk moet voorstellen, achter een tafeltje dromerig naar een half ontblootte man staart. Hij schrijft niet meer op het papier, maar op het tafelkleed. Achter deze man, die Da Vinci moet voorstellen, staat waarschijnlijk zijn vader. Volgens de onderzoeker heeft die een stuk papier vast, wat de aanklacht voor sodomie tegen de kunstenaar moet voorstellen. De half ontblootte man waar Da Vinci naar staart heeft ook nog eens een voorwerp vast dat moet lijken op één van Da Vinci’s uitvindingen.

Hewitt schrijft over zijn analyse van de tekening, die gemaakt is door Gaspare Visconti, in zijn nog te verschijnen boek Leonardo da Vinci and the Book of Doom.

Er wordt veel gespeculeerd over de geaardheid van Da Vinci, waarbij de beschuldiging van sodomie in 1476 vaak genoemd wordt. Hij en de drie andere beschuldigden werden overigens vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs.

De begeleidende afbeelding voor Gaspare Visconti’s gedicht Paolo e Daria. Schrijver Simon Hewitt concludeert dat hier de spot met Leonardo Da Vinci wordt gedreven.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen