Kosovo: Premier probeert geregistreerd partnerschap voor homokoppels in te voeren – als eerste moslimland ter wereld

Als eerste moslimland ter wereld wordt in Kosovo geprobeerd om partnerschapsrechten te verlenen aan koppels van hetzelfde geslacht. Volgens persbureau Reuters probeert de premier zelfs zijn eigen positie in de waagschaal te stellen voor een wet die het geregistreerd partnerschap moet invoeren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Mocht de wet door het parlement komen, dan is Kosovo het tweede land op de Westelijke Balkan waar koppels van hetzelfde geslacht partnerschapsrechten krijgen. Buurland Montenegro ging het land al voor. Toch is het nog maar de vraag of premier Albin Kurti de wet door het Kosovaarse parlement kan krijgen. Veel conservatieve moslims in het land zijn fel tegen de maatregel, ook parlementariërs van Kurti’s eigen partij. In 2022 mislukte een poging om een soortgelijke wet in te voeren nog.

Het initiatief om koppels van hetzelfde geslacht meer rechten te geven is onderdeel van een poging van de premier om lid te worden van de Raad van Europa, de hoogste mensenrechtenorganisatie van Europa waarvan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens onderdeel is. Deze organisatie staat los van de Europese Unie.

Dat premier Kurti het hoog op de agenda heeft staan blijkt uit het feit dat hij bereid zou zijn om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Een anonieme bron meldt aan persbureau Reuters dat hij zodoende de oppositie probeert te overtuigen om mee te stemmen met het voorstel, waaraan hij ook infrastructurele plannen probeert te koppelen.  

Als de wet wordt aangenomen is Kosovo het eerste land met een moslimmeerderheid (meer dan negentig procent van de bevolking identificeert zichzelf als moslim) waar homokoppels wettelijke rechten krijgen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen