Koning Willem-Alexander vraagt aandacht voor seksuele minderheden bij VN

Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft koning Willem-Alexander stilgestaan bij de wereldwijde rechten van LHBT’ers. Hij riep landen op wetgeving te maken die de rechten van seksuele minderheden beschermt.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

"Het Koninkrijk der Nederlanden is blij dat op steeds meer plaatsen in de wereld de gelijke rechten van homo's, lesbiennes, transgenders en andere minderheidsgroepen worden benoemd in de wet. We hopen dat die ontwikkeling doorzet, maar uiteindelijk moeten woorden omgezet worden in daden,” aldus de koning in zijn tweede VN-speech. 

Vervolgens benadrukte ons staatshoofd dat overal ter wereld op maatschappelijk niveau nog veel winst te behalen valt voor LHBT’ers. “De strijd tegen zowel openlijke als verborgen discriminatie moet op alle continenten doorgaan.”

Ook de Luxemburgse premier kwam op voor gelijke rechten voor LHBT’ers. “Homo zijn is geen keuze, maar het niet accepteren is er wel een. Homofobie is een keuze. Daar moeten we tegen vechten.”

Naast de speech van de koning zet ook minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel in New York zich in voor seksuele rechten. De VS en een aantal andere landen waaronder Polen en Hongarije willen deze rechten beperken. De landen willen onder andere “rechten op seksuele gezondheid” in stukken van de VN veranderen voor “gezondheid voor jonge mensen”.  Kaag vertelde tegen de NOS dat zij met een groep landen tegen de beperking is. Ze benadrukte dat ze de gevolgen voor vrouwen en LHBT’ers vreest, mocht de tekst worden aangepast. Als de toegang tot seksuele gezondheidszorg moeilijker wordt zullen deze groepen volgens Kaag snel uitgesloten worden. De Washington Post schrijft dat de minister 58 landen achter zich heeft.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen