Kamerlid Van Ginneken stopt met Twitter, is transgender-haat zat

D66-Kamerlid Lisa van Ginneken stopt met het gebruik van Twitter. Ze heeft genoeg van de haat die verspreid wordt op het platform, die zich in het bijzonder richt op haar transgender-zijn.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
[Let op, gevoelige inhoud: transfobie] 

Van Ginneken is teksten als "laat je lul eens zien", "je bent en blijft een vent, maar wel een lelijke" en "ga aan je piemel trekken, [dode naam] van Ginneken" zat. Op haar Tweets krijgt ze een continue stroom van haatberichten, die vaak transfoob van aard zijn.

Toen de politica op Twitter ging nadat ze als Kamerlid verkozen was hoopte ze met mensen in gesprek te kunnen gaan, schrijft ze in een verklaring. "Noem me naïef, maar ik hoopte mijn rol als volksvertegenwoordiger beter te kunnen vervullen door zo met mensen in contact te komen en blijven."

Al gauw werd het voor Van Ginneken duidelijk dat Twitter daar de plaats niet voor is. "Twitter is geen plek waar mensen nieuwsgierig naar elkaar zijn." 

Dat het Kamerlid nu stopt met Twitter betekent wel dat ze een platform opgeeft, waarmee veel van haar collega's juist de publiciteit opzoeken. "Velen in mijn omgeving hebben gewaarschuwd (...) dat ik minder zichtbaar zal zijn en veel zal missen." Maar, schrijft ze, "ik durf dat aan. Ik zit niet in de politiek om zichtbaar te zijn. Ik zit in de politiek om onze samenleving mooier te maken." 

 Ook andere politici hebben problemen met Twitter. Zo zette minister Hugo de Jonge al de reactiemogelijkheid bij zijn tweets uit.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen