Kamala Harris op bezoek in Ghana: anti-LGBT+-wet lijkt te worden afgezwakt

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft tijdens een bezoek aan Ghana haar steun uitgesproken voor de Afrikaanse LGBT+-gemeenschap. In Ghana staat een wet op de agenda van het parlement die het strafbaar zal maken voor iemand om zich als homoseksueel of transgender te uiten . De president lijkt de wet te willen afzwakken, parlementariërs niet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Harris is momenteel bezig aan een tournee door verschillende Afrikaanse landen, waar ze geconfronteerd wordt met groeiende homo- en transfobe sentimenten. Tijdens een gezamenlijke persconferentie deed de president van Ghana dan ook een opmerkelijke uitspraak. Volgens Nana Akufo-Addo heeft zijn regering ervoor gezorgd dat "substantiële elementen" van een strenge anti-LGBT+-wet zijn aangepast, meldt CNN. Bovendien benadrukte hij dat zijn regering niet de initiatiefnemer van de wet is, maar het parlement. 

Alleen is de initiatiefnemer van de wet, Samuel Nartey George, het daar niet mee eens. "De president heeft geen idee waar hij het over heeft," zegt de parlementariër tegen lokale media. De wet is nog steeds even streng als voorheen, laat hij weten. 

Volgens George worden de uitingen van de LGBT+-gemeenschap nog steeds beperkt. Jezelf uiten als homoseksueel of transgender wordt strafbaar, net als het laten zien van LGBT+-personen in de media. Dat zou ook gelden voor nieuwsmedia. LGBT+'ers zouden ook verplicht conversietherapie moeten doorlopen.

De wet moet nog wel een heel traject door het parlement afleggen. Een woordvoerder van de regering zegt tegen CNN dat er wel degelijk verwacht wordt dat de wet zal worden aangepast.

Vicepresident Harris bekritiseerde de wet niet direct, maar liet tijdens de persconferentie weten dat de VS LGBT+-rechten beschouwen als mensenrechten. "En dat gaat niet veranderen". 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen