Je Grindr-gegevens veilig in Chinese handen? Voormalig medewerkers betwijfelen het

Sinds de verkoop van Grindr voor bijna 100 miljoen dollar aan het Chinese bedrijf Kunlun ligt het bedrijf onder vuur vanwege het privacybeleid. Nu doen oud-medewerkers een boekje open over hoe de populaire homo-datingapp omgaat met data van de, in sommige gevallen kwetsbare, gebruikersgroep.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het Amerikaanse tijdschrift LA Magazine sprak verschillende voormalig Grindr-medewerkers. Die schetsen een beeld van een bedrijf dat de privacy van gebruikers niet voorop stelt. Een van de ex-medewerkers vertelde het magazine: “Er is geen wereld waarin China zegt: ‘Oh ja, een Chinese miljardair gaat geld verdienen op de Amerikaanse markt met veel waardevolle data en hij gaat het niet aan ons geven’.”

Zelfs de FBI zou achter het bedrijf aanzitten. De bronnen van LA Magazine melden dat de opsporingsdienst oud-medewerkers benadert voor informatie over dataveiligheid en de motieven van de eigenaar. “De grote vraag die de FBI probeert te beantwoorden is: waarom kocht China dit bedrijf? Wilden ze geld verdienen of doen ze het enkel voor de data?”

Gegevens die de app verzamelt zijn bijvoorbeeld de locatie van zijn gebruikers, chatgesprekken en – natuurlijk – de alom bekende ‘expliciete foto’s’ van gebruikers. Bryce Case Jr., het voormalige hoofd van informatieveiligheid, vertelt: “Het is helemaal niet moeilijk voor een overheid om de gegevens te verzamelen die de identiteit en locatie van gebruikers tonen. In het ergste geval loopt iemand van Kunlun bij Amazon naar binnen, eist de harde schijven van Grindr op, en stuurt ze naar China.”

Verder laten voormalig medewerkers weten dat interne zorgen over privacy onder de nieuwe eigenaar naar de achtergrond zijn verdwenen. De steeds meer hetero wordende top van het bedrijf lijkt volgens de bronnen het sociale aspect van de app uit het oog verloren te zijn.

Volgens LA Magazine was de oprichter van Grindr niet bereid om te reageren, maar laten verschillende bronnen weten dat de huidige staat van het bedrijf “zijn hart gebroken heeft.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen