Israëlische Hooggerechtshof strekt draagmoederschapswetten voor homokoppels en single mannen

De huidige wetgeving in Israël staat alleen draagmoederschap toe voor heteroseksuele paren en vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Maar op 27 februari heeft het Hooggerechtshof deze rechten unaniem toegankelijk gemaakt voor paren van hetzelfde geslacht en alleenstaande mannen. De nieuwe wet, die het parlement binnen een jaar moet aannemen, werd door activisten en de LGBT+ -gemeenschap met enthousiasme feestelijk begroet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Times of Israel meldt dat het panel van vijf rechters unaniem de beslissing heeft genomen om gezinsuitbreiding door middel van draagmoederschapsrechten te legaliseren voor homoparen en alleenstaande mannen. Eerdere pogingen om de toegang tot draagmoederschap uit te breiden werden fel tegengewerkt door religieuze politieke partijen. In 2018 werden draagmoederschaprechten toegekend aan ongehuwde vrouwen. Dit werd bekritiseerd door de homogemeenschap en activisten vanwege de uitsluiting van homoseksuele mannen. De Knesset, het parlement van de staat Israël, verwierp in oktober 2018 een wetsvoorstel dat de draagmoederschapswetten ten gunste van homokoppels zou hebben uitgebreid (49 tegen 41 stemmen). De nieuwe uitspraak geeft de Knesset echter geen andere keuze dan de huidige wet uit te breiden vóór 1 maart 2021.

De rechtengroep Avot Ge’im (‘’ Proud Fathers ’) uitten hun vreugde en zeiden:" We hebben gewonnen! Dit is een dramatische en opwindende dag, waarin Israël eindelijk de familie van de meest geavanceerde landen ter wereld betreedt als het gaat om LGBT-rechten. We zijn verheugd dat het Hooggerechtshof na tien jaar [van juridische verzoekschriften] de moedige en juiste beslissing heeft genomen, die tienduizenden LGBT-paren economische en sociale rechtvaardigheid opleverde. Er is nog een lange weg te gaan naar volledige gelijkheid, maar vanaf vandaag kunnen we allemaal prachtige gezinnen stichten - net als iedereen. " De organisatie zei verder: "Nu moeten we ervoor zorgen dat de volgende regering een nieuwe, gelijke wet goedkeurt."equal law.”

Aguda, de grootste homorechtengroep van Israël, begroette de beslissing als een ‘’ historische overwinning voor de homogemeenschap ’en zei:" Deze historische beslissing is weer een ongelooflijke mijlpaal in onze strijd voor gelijke rechten, "

De rechtbank geeft de Knesset tot 1 maart 2021 de tijd om de huidige wetgeving te wijzigen, en benadrukt dat zij de draagmoederschaprechten alleen zelf zullen implementeren als de Knesset dit nalaat.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen