Israël: Adverteerders verplicht om anti-gay politieke reclames te maken

Een Israëlische rechter heeft besloten dat reclamebureaus homofobische advertenties niet mogen afwijzen als deze afkomstig zijn een politieke partij. De uitspraak kwam nadat twee billboard-eigenaren weigerden advertentieruimte te geven aan de ultra-orthodoxe zionistische Noam-partij, die homo's in verband bracht met kinderhandel.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Op de posters staat: ‘’’Pride’ en het kopen van kinderen, of mijn zoon die met een vrouw zal trouwen- Israël kiest om normaal te zijn.’’ De nieuwe extreemrechtse partij wilde de advertentie laten afbeelden op een bus en een hotelmuur in Jeruzalem, in aanloop van de Israëlische verkiezingen op 17 september.

De reclamebureaus weigerden hier echter aan mee te werken omdat de advertenties ‘’kwetsend voor hele gemeenschappen’’ kunnen zijn. De partij nam het toen een stap verder naar een parlementair orgaan onder voorzitterschap van de Israëlische rechter Neal Hendel. Hij besloot dat, onder de kieswet, bedrijven advertentieruimte moeten verkopen aan elke partij die hier interesse in heeft. De enige andere optie is om met geen enkele politieke partij in zee te gaan.

Hendel zei: "Een plicht van gelijkheid omvat de verbintenis om verkiezingspropaganda van alle partijen en lijsten te publiceren, inclusief degenen wiens waarden verschillen... van die van het reclamebureau."

De advocaat van de twee reclamebedrijven betreurde de beslissing van de rechter en zei dat het betekent dat ze gedwongen zullen worden advertenties te tonen met de bewering dat de LHBT-gemeenschap betrokken is bij kinderhandel en dat elk gezin dat niet bestaat uit een moeder en een vader abnormaal is.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen