Iraanse LHBT+’ers worden “systematisch vervolgd”, maar krijgen in Nederland minder snel asiel

Een Iraanse mensenrechtenorganisatie heeft een dringende brief naar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (asiel) en minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) geschreven over de situatie van Iraanse LHBT+’ers. Zij kunnen sinds vorig jaar moeilijker asiel aanvragen, terwijl de organisatie erop hamert dat de situatie in Iran alleen maar verslechtert.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De mensenrechtenorganisatie – 6RANG – trekt in de brief een rapport van de Nederlandse regering in twijfel. In dat rapport wordt volgens de organisatie een onjuist beeld geschetst van de situatie voor LHBT+’ers in Iran. “LHBT+’ers blijven systematisch vervolgd worden,” schrijft 6RANG.

Dat staat in contrast met het Nederlandse rapport, waarin een beeld wordt geschetst dat de situatie voor LHBT+’ers juist verbetert. “Er is in het dagelijks leven veel ruimte voor homoseksuelen,” valt te lezen. Er wordt daarnaast ook gerefereerd aan “ondergrondse feestjes” en het “hanteren [van] bepaalde codes [door homoseksuelen]”. Op basis hiervan zijn de eisen voor een asielverlening voor Iraanse LHBT+’ers aangescherpt. Volgens het COC is het nu moeilijker om als Iraanse homoseksueel asiel aan te vragen, voor een transgender persoon is het vrijwel onmogelijk.

6RANG schetst in de brief aan de bewindspersonen een heel ander beeld van de situatie in Iran: “haat en geweld jegens de LHBT+-gemeenschap komt overal in het publieke domein voor”. Ook weerlegt de mensenrechtenorganisatie de bewering in het rapport dat de politie een homoseksueel die in elkaar geslagen is helpt ‘ongeacht of zijn geaardheid bij hen bekend is of wordt’. Volgens 6RANG is het tegenovergestelde de realiteit. “Ons onderzoek laat zien dat willekeurige arrestaties, geweld en mishandeling van de LHBT+-gemeenschap door de politie overal voorkomen.”

 

COC

Het COC sluit zich bij de conclusies die 6RANG in de brief trekt aan en pleit voor “een ruimhartig asielbeleid voor Iraanse LHBT+’ers, omdat de situatie voor LHBT+’ers in Iran niet is verbeterd en de groep systematisch wordt vervolgd.”

De Nederlandse LHBT+-rechtenorganisatie heeft met verschillende Kamerleden ervoor gezorgd dat Broekers-Knol de situatie in Iran laat herbekijken. 6RANG hoopt dat Nederland een ander beleid gaat voeren. “We roepen de Nederlandse overheid met klem op (…) om LHBT+-asielzoekers uit Iran de hoogste bescherming die volgens de Nederlandse wet mogelijk is te geven.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen