Iraanse gay vluchteling vreest voor leven na afwijzing asielaanvraag

Zweden heeft de asielaanvraag voor een homoseksuele tiener uit Iran afgewezen. Nu is de 19 jarige Mehdi bang zijn vriend achter te moeten laten en het risico te lopen in Iran vervolgd te worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Mehdi Shokr Khoda moest een document ondertekenen waarin staat dat hij binnen drie weken het land moet verlaten. Mits hij dit niet deed kon hij elk moment gedeporteerd worden. De Zweedse overheid heeft zijn aanvraag afgewezen wegens ‘’gebrek aan nieuw bewijs’’ en ziet de kans klein in dat de internationale aandacht rondom de tiener Iran heeft bereikt. Zo zou hij bijvoorbeeld zijn afgewezen omdat hij niet in staat was om ‘’zijn coming-out proces in typische stappen te beschrijven.’’

In 2017 volgde Mehdi zijn transgender zus naar Stockholm, die zelf al enkele tijd uit Iran was gevlucht. Doordat haar asielaanvraag werd goedgekeurd hoopte Mehdi op hetzelfde. Hun ouders weten volgens hem niks af van hun geaardheid en gender identiteit.

In Zweden leerde hij de 23-jarige Carlo Rapisarda kennen waarmee hij nu zo’n 18 maanden een relatie heeft. Eind vorig jaar wees de immigratiedienst zijn aanvraag af wegens het vermoeden dat de tiener liegt over zijn relatie en de omstandigheden in Iran. Carlo getuigde voor hun relatie, echter was dit niet voldoende: ‘’Ze willen bewijs. We wonen samen, houden van elkaar, we kennen elkaar sinds een lange tijd. Is dat niet bewijs genoeg?’’

Hoewel de Zweedse overheid geen directe dreiging ziet in zijn deportatie naar Iran, denkt Mehdi hier anders over: ‘’Officieren zullen het sowieso uitvogelen. Ze zullen vragen stellen. Als ze er achter komen dat ik christelijk of gay ben of dat ik asiel probeerde te zoeken, ze zullen dat niet begrijpen. Ze zullen me executeren.’’ Dankzij de opbrengsten via hun Go Fund Me pagina hoopt het stel dat hun advocaten hen een hoger beroep winnen. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen