Internationale LHBT+-organisatie waarschuwt voor aanzwellende haat in Europa

LHBT+-rechtenorganisatie ILGA-Europe waarschuwt voor de steeds groter wordende verspreiding van anti-LHBT+-sentiment door publieke figuren. Dit staat volgens de organisatie in contrast met de algemene opvatting dat in grote delen van Europa ‘alles goed is’ voor de LHBT+-gemeenschap.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

ILGA-Europe schrijft dat in haar jaarlijkse rapport over de situatie van LHBT+’ers in Europa. Volgens de organisatie is de toename van anti-LHBT+-sentiment over heel het continent verspreidt. Onder andere Cyprus, Finland, Polen, Bulgarije en Spanje worden door de organisatie expliciet genoemd. Ook wijst ILGA-Europe op de toename van online haatberichten en fysieke aanvallen op LHBT+’ers.

Zelfs in het Verenigd Koninkrijk is er een grote stijging van het aantal anti-LHBT+-haatmisdrijven, zegt de organisatie. ILGA-Europe linkt dit aan de opkomst van populistische geluiden rond de Brexit.

Ook constateert de organisatie dat steeds meer LHBT+’ers hun eigen land willen ontvluchten, naar een land waar het makkelijker leven voor hen is. Landen die worden genoemd zijn Polen, Albanië en Bosnië en Herzegovina.

“Het is niet enkel slecht nieuws,” meent de uitvoerend directeur van ILGA-Europe, Evelyne Paradis, “lichamelijke zelfbeschikking van interseks personen komt steeds meer op de politieke agenda te staan. In een aantal landen zijn de rechten wat betreft gezinsvorming uitgebreid.”

Volgens het rapport zijn er in een aantal landen positieve ontwikkelingen gaande wat betreft het bestraffen van haatzaaierij. Toch ziet ILGA-Europe een zorglijke toename van anti-LHBT+-, anti-trans-, en neonazidemonstranten tijdens evenementen zoals Pride of speciale filmavonden. “De realiteit is dat het leven als LHBT+’er in veel regio’s steeds moeilijker wordt en voor een groot deel onzichtbaar is,” aldus Paradis. “Er is actie nodig.” Volgens haar moeten regeringen veel meer doen om de rechten van LHBT+’ers te beschermen. 

Lees het volledige rapport hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen