Indonesische overheid weigert LHBT-sollicitanten, enkel "normale" mensen welkom

Verschillende instanties van de Indonesische overheid weren systematisch homoseksuele, biseksuele en transgender sollicitanten, tot verbazing van mensenrechtenorganisaties. Dat meldt de Jakarta Post. Volgens een woordvoerder is er geen behoefte aan “vreemde” sollicitanten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het zou gaan om de Ministeries van Defensie en Handel en het Openbaar Ministerie. In de vacatures zou nadrukkelijk gevraagd worden om werknemers die “niet geestelijk gehandicapt zijn en geen afwijking vertonen in seksuele geaardheid en gedrag”.

Een woordvoerder van het OM laat volgens de Jakarta Post weten dat zijn instantie niet geïnteresseerd is in “vreemde” sollicitanten. Volgens de Jakarta Post ging de woordvoerder niet in op de opmerking dat dit beschouwd kan worden als discriminatie.

De Indonesische ombudsman meldt dat het Ministerie van Handel de anti-LHBT-omschrijving heeft ingetrokken, maar dat het OM er nog steeds aan vasthoudt.

De directeur van Amnesty Internationaal Indonesië bekritiseert het weigeren van LHBT+-sollicitanten en bestempelt het als een “verschrikkelijke zet”. Hij roept de instanties op de criteria onmiddellijk terug te trekken. “Het is tegen de Indonesische grondwet en tegen Indonesië verplichtingen ten opzichte van de internationale mensenrechtenwetten.”  

Parlementariërs willen deze week het OM aan de tand voelen over de eisen.

Indonesië staat bekend als een relatief onveilige plaats voor LHBT+’ers. In de afgelopen jaren werden verschillende LHBT+-rechten geschonden. Zo worden er in de provincie Atjeh homo’s gestraft met stokslagen. Ook wilde de Indonesische president een wet invoeren die seks voor het huwelijk verbood, waardoor seks met iemand van hetzelfde geslacht in principe altijd illegaal zou zijn.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen