Human Rights Watch: LGBT+-activisten stelselmatig mishandeld door Tunesische politie

LGBT+-activisten in Tunesië worden op inhumane wijze gearresteerd met fysiek geweld en tijdens hun verhoor bedreigd met verkrachting en moord. Verder worden zij gedwongen tot genitaal onderzoek en worden de gearresteerden toegang tot juridisch advies geweigerd. Dit is volgens een uitgebreid rapport van Human Rights Watch.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Ruim 1.600 activisten zijn sinds 15 januari op brute wijze gearresteerd vanwege het protesteren voor LGBT+-rechten in Tunesië. Die protesten zijn voornamelijk vreedzaam, maar het geweld laait op wanneer politie hardhandig ingrijpt. Activisten zeggen dat agenten dreigen met verkrachting en moord. “We houden je hier voor 10 jaar en jouw marteling zal onze plicht zijn,” is wat sommige activisten te horen kregen tijdens een “verhoor”.

Ook online lopen demonstranten gevaar. Hun foto’s, thuis adres, telefoonnummer en seksuele voorkeur of genderidentiteit verschijnen regelmatig op sociale media. De Tunesische activisten voelen zich daarom genoodzaakt sociale media accounts te verwijderen, te verhuizen of zelfs het land te ontvluchten. “De politie kwam me zoeken in mijn buurt. Mijn leven wordt bedreigd en mijn geestelijke gezondheid gaat achteruit. " aldus Rania Amdouni, een feministische queer activist.

 

Inhumane arrestaties

Human Rights Watch sprak tien LGBT+-rechtenactivisten, wiens echte namen niet gepubliceerd zijn. Zo ook Mariam (25), die gearresteerd werd na het opsteken van haar middelvinger; “Ze namen me mee naar een afgelegen straat, sloegen me in mijn oog en namen mijn telefoon af om vrienden en familie nare berichten te sturen.” Mariam geeft aan dat gevoelige informatie over haar nu op Facebook staat. Hierdoor ontvangt ze tientallen berichten en voicemails van Tunesiërs die haar als “hoer” en iemand die “het verdient om een groepsverkrachting te ondergaan” bestempelen. Na haar arrestatie werd Mariam uitgekleed door een agente op het bureau. De agente zei dat ze in haar vagina wilde kijken. “Toen ik weigerde trok ze aan mijn haar, knalde me herhaaldelijk tegen de muur, sloeg me en vervloekte me. Ik ben in afwachting op mijn rechtszaak, maar doodsbang om de straat op te gaan.”

Theresa (21), een trans vrouw, werd dikwijls geslagen tijdens een protest tegen politiegeweld. Volgens Theresa bulderde een agent, “Jij hoort niet bij ons, jij flikker. Sodomieten zoals jij zijn de reden dat God ons niet met regenseizoenen heeft gezegend!” Een grote groep agenten sloegen Theresa in elkaar. “Ze drukten me op de grond, schopten tegen mijn hoofd en bleven schoppen, zelfs toen ik ze smeekte om te stoppen. Ik kon wegkomen, maar durf met geen mogelijkheid nog uit huis.”

De gevangenissen zijn overvol en LGBT+-activisten zijn doodsbang om opgepakt en misbruikt te worden. Damino (29), een interseks queer activist werd op basis van hun genderidentiteit meerdere malen mishandeld. “We doen wat we willen met jou.” Werd hun duidelijk gemaakt. Zo zou één agent tegen zijn collega hebben gezegd “geen zichtbare verwondingen achter te laten.” “Ik was doodsbang, omdat ik me realiseerde dat dit gewoon een groep mannen is die me straffeloos fysiek en seksueel kunnen aanvallen.” vertelt Damino aan HRW.

Volgens HRW schendt het voortdurende optreden van Tunesië tegen activisten basisrechten, zoals het recht op privacy, lichamelijke integriteit, vrije meningsuiting en hun recht op non-discriminatie volgens de wet. De overvolle cellen zorgen ook voor een gebrek aan hygiëne en hoog besmettingsrisico op het coronavirus.

Lees het volledige rapport van Human Rights Watch en hun bevindingen hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen